Kesäkisamme kannusti lukijoitamme tarkkailemaan luontoa lähikuvauksen keinoin. Siihen osallistuttiinkin ahkerasti, yli 1300 kuvalla. Kilpailu tarjosi myös yllätyksen. Naiset rynnistivät nyt toden teolla luontokuvauksen kartalle. Naiset nappasivat nettiäänestyksessä kolmoisvoiton, ja myös toimituksen raadin suosikiksi valikoitui naiskuvaajan otos. Kilpailun osallistujista selvästi yli puolet oli naisia. Myös aihevalikoima oli monipuolinen. Erityisesti hyönteis- ja hämähäkkikuvia oli paljon.

Molemmat voittajakuvat otettiin kesämökillä muun puuhailun ohessa. Naisilla luontokuvaus sujuu näköjään näppärästi osana arkea ja perhe-elämää.Kilpailumme perusteella rohkenen väittää, että naiskuvaajien näkemys luonnosta on vahvasti omaleimainen ja eroaa miehisen luontokuvauksen valtavirrasta. Voitte testata omat vaikutelmanne, sillä lehdessä julkaistujen kuvien ohella kilpailun kaikki kuvat ovat nähtävissä täällä: www.suomenluonto.fi/kesakisa.

Digitekniikka on huomattavasti helpottanut luontokuvausta. Kamerat taipuvat hyvinkin moneen tehtävään ja oman näkemyksen toteuttaminen onnistuu aiempaa paremmin. Valovoima ja herkkyys rajoittavat kuvaamista yhä vähemmän, eikä filminkulutus ole enää jarruna. Nyt kuvia voi napsia mielin määrin. Filmikaudella kuvaajan suurimpia pelkoja oli, että filmi loppuu juuri ratkaisevalla hetkellä. Ja silloin tällöin niin kävikin.

Digikuvaus on tuonut myös luontoharrastuksen uudelle tasolle. Nyt pokkareilla ja kännyköillä voi näppärästi kuvata kasveja, perhosia, lintuja ja ties mitä. Niitä voi tunnistaa sitten rauhassa kotona. Tarpeen tullen on helppo pyytää kommentteja muilta luontoharrastajilta vaikkapa netin tai sosiaalisen median kautta.

 

digikuvauskesäkisaluontokuvauslähikuvapääkirjoitus

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.