Hallitusohjelmaan kirjattu 100 000 hehtaarin soidensuojelun täydennysohjelma jäi nykyiseltä hallitukselta käytännössä kokonaan toteuttamatta. Vain 6000 hehtaaria valtionmaiden arvosoita päätettiin suojella, ja 94 prosenttia ohjelmasta siirtyy seuraavalle hallitukselle. Tätä kokoomuslainen ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen pitää hyvänä saavutuksena.

Ministeri ilmoitti viimein joulukuussa pitkän jahkailun jälkeen, että suojelu voidaan aloittaa valtionmaista, mikä puolittain ilahdutti suojelijoita. Ilo oli kuitenkin ennenaikaista.

Valtionmailla on 28 000 hehtaaria ohjelman soista. Nyt ministeri esitti kuitenkin niistäkin suojeluun vain tuon 6000 hehtaaria. Tämä kertoo kokoomuksen arvomaailmasta, jossa luonto- ja ympäristöasioilla ei näköjään ole sijaa.

Myöskään demareista ei ollut soidensuojelulle apua, vaikka puolue ilmoitti, ettei se hyväksy hallitusohjelmaan kirjatun ohjelman torppaamista. Mitään konkreettista ei kuitenkaan tehty asian hyväksi.

Ympäristöministerin vaihdos käynnisti nyt toteutuneen surkean tapahtumaketjun.

Ehkä vihreissäkin on mietitty, kannattiko sittenkään lähteä hallituksesta ydinvoimasyillä. Ilman sitä soidensuojeluohjelma olisi todennäköisesti toteutunut suunnitellussa laajuudessa ja aikataulussa.

hallitusohjelmapääkirjoitussoidensuojeluympäristöministeri

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.