Keväällä ja kesällä pyöräily on mukavaa puuhaa. Tuuli on leppeä ja aurinko paistaa. Joskus pilvet ropsauttavat muutaman pisaran, mutta se vain raikastaa
ilmaa.

Toisin on syksyn ja varsinkin talven koittaessa. Marraskuun harmaus ja kasvoille vihmova sade lannistavat innokkaimmankin polkijan. Luovuttaa ei silti kannata, sillä pyöräilyn hyödyt eivät katoa kesän mukana minnekään.

Pyörän päälle kannattaa nousta sekä oman että ympäristön hyvinvoinnin vuoksi. Hiilijalanjälki pienenee selvästi, kun jättää auton pihaan ja polkaisee pyörällä kauppaan, harrastuksiin ja töihin.

Pyöräily on niin tuttu ja arkinen asia, että sen painoarvo ilmastonmuutoksen hillitsemisessä unohtuu helposti. Oxfordin yliopiston apulaisprofessori Charles Brand onkin sitä mieltä, että kaupunkien hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä pitäisi sähköautojen lisäksi keskittyä myös aktiivisen matkustamisen, siis kävelyn ja pyöräilyn lisäämiseen.

Pyöräily voittaa monilla mittareilla myös joukkoliikenteen. Omin avuin liikkuva ei ole sidottu aikatauluihin, ja kaupan päälle kunto kasvaa kohisten. UKK- instituutin mukaan pyöräily ylläpitää ja kehittää hengitys-ja verenkiertoelimistön suorituskykyä, alaraajojen lihaskuntoa ja nivelten liikkuvuutta.

Jos pimeään aamuun lähteminen ei houkuttele, voi motivaatiota hakea myös ajan ja rahan säästämisestä. Ainakin kaupunkiympäristössä pyörä on tutkitusti nopein tapa taittaa lyhyet taipaleet. Parkkipaikkaongelmatkin ratkeavat pyöräilijällä helposti, eikä pyöräparkista tavallisesti tarvitse maksaa mitään.

Rahaa säästyy myös polttoainekustannuksissa ja matkalipuissa. Sitran 100 fiksua arjen tekoa -sivuston mukaan automatkat pyöräilyyn vaihtamalla voi säästää kuussa kymmeniä euroja.

Työmatkapyöräilyssä kilometrejä ja samalla säästöä kertyy nopeasti, mutta töihin meno punakkana ja hikisenä ei ehkä innosta. Ratkaisu voi olla sähköpyörä, jolla matkanteon rasitusta voi säädellä paremmin. Vetoapua saattaa saada työantajaltakin. Polkupyöräetu on verovapaata tuloa 1200 euroon asti.

Viisi vinkkiä talvipyöräilyyn

1. Älä pidä syystaukoa

Jatka pyöräilyä syksyn saapuessa, sillä uudelleen aloittaminen talvella on vaikeaa. Kun ei pidä taukoa, sään muutokseen tottuu ja keho mukautuu vähitellen. Valitse ylle tuulenpitävää ja suojaa kädet ja jalat.

2. Vanha pyörä kelpaa hyvin

Kaikki pyörämallit sopivat talvipyöräilyyn, eikä uuteen tarvitse investoida. Paras pyörä on se, jonka jo omistaa. Nastarenkaat lisäävät turvallisuutta, mutta ne eivät ole pakolliset.

3. Valoa pimeään

Valojen merkitys korostuu syksyllä ja talvella. Pakollisiin varusteisiin kuuluvat eteenpäin valkoista tai keltaista ja taaksepäin punaista valoa näyttävät valaisimet. Huomaavainen polkija suuntaa valonsa niin, etteivät ne häikäise vastaantulijaa.

4. Valitse sopiva reitti

Aloittelevan talvipyöräilijän ei kannata lähteä polkemaan umpihankeen. Selvitä, onko omalla alueella tehostetun hoidon pyöräreittejä. Tietoa saa esimerkiksi pyöräilijöiden paikallisista Facebook-ryhmistä.

5. Nauttien, ei pakottaen

Talvipyöräilystä ei kannata tehdä päivittäistä pakkoa ja kiusata itseään vaikeissa olosuhteissa. Aloittelijana voi tavoitella vaikka sitä, että pyöräilee silloin, kun on raikasta ilmaa ja kauniita maisemia.

Vinkit antoi Helsingin seudun pyöräilijät ry:n toiminnanjohtaja Henni Ahvenlampi.

arven valinnatHyvinvointiilmastonmuutosliikenneluonto ja terveyspyöräilytalvipyöräilyympäristöteko

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.