Muuratjärven rantakaislikosta löytyi kaislan varteen noin metrin syvyyteen kiinnittynyt munaryhmä. Sen läpimitta oli kolmisen senttimetriä. Ovatko munat jonkin kalalajin vai muun eläinkunnan edustajan?

Onnittelut hienosta kuvasta! Kysymyksessä on vesiperhosten lahkoon ja isosirvikkäiden heimoon kuuluvan lajin munaryhmä. Tähän heimoon kuuluvat lajit ovat kookkaimpia vesiperhosiamme, joita lentelee Muuratjärvenkin rantavesien päällä. Isosirvikäsnaaras sukeltaa parittelun jälkeen esimerkiksi kaislan vartta kävellen munimaan rengasmaisen munaryhmänsä jopa 1–1,5 metrin syvyyteen. Munaryhmää peittää hyytelömäinen erite, joka turpoaa reippaasti vedessä ja suojelee munia. Munien kuoriutumiseen kuluu aikaa veden lämpötilasta riippuen 2–4 viikkoa. Hyytelö munien ympärillä samentuu ja hajoaa vähitellen.

Joskus munaryhmiä voi nähdä irrallaan vedessä, mutta silloin on kyse ”vahingosta”. Toisinaan munimaan sukeltava naaras valitsee reitikseen verkon tai katiskan polanarun ja kiinnittää siihen tai itse pyyntivälineeseen munaryhmänsä. Kun pyydyksiä koetaan, munaryhmä saattaa irrota ja jäädä kellumaan.

Harri Dahlström

isosirvikäsvesiperhoset

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.