Kuusamon matkailukeskus on jäänyt suurten automarkettien väliin puristuksiin, mutta sitä enemmän antaa arvoa sille rauhalle, joka laskeutuu, kun sen ovesta astuu sisään.

Rukalle ja Kemijärvelle johtavan tien varressa sijaitseva keskus tarjoaa kaiken mahdollisen tiedon Kuusamossa matkailusta. Luonnosta nauttimisen voi aloittaa saman tien vierailemalla Hannu Hautala luontokuvakeskuksessa, jossa on tänä keväänä esillä uusi sarja Hautalan upeita luontokuvia ja Kai Kuntolan mediataidetta Saimaalta.

Itse näyttelyn esillepanokin on elämys. Kuusamon luontoa kolme vuosikymmentä kuvannut, tunnettu luontokuvaaja Hannu Hautala on itse suunnitellut näyttelynsä, jossa hänen kuviaan pääsee näkemään perinteisinä vedoksina, selaamaan valtavilta kosketusnäytöiltä ja katselemaan keinutuolissa kiikkumalla. Kuvia on mukava katsella leppoisasti omassa tahdissa, kun eläinpuistoissa kuvatut ilvekset, ahmat ja muut eläimet vaihtuvat kiikkutuolissa keinahtamalla.

Kiva idea on myös näyttö, jossa kartalta pääsee klikkaamaan Hautalan lempikuvauspaikkoja Karhunkierroksen varrelta. Paikan kuvasta kerrotaan tarkat koordinaatit, jotta paikanpäälle löytää helposti itse. Henkeäsalpaavat otokset esimerkiksi Oulankajoelta saivat minut jo suunnittelemaan matkaa Oulangalle. Mukaan olisi voinut kahdella eurolla ostaa kaikki koordinaatit.

Näyttelyssä on lapsillekin oma tilansa, jossa voi kuunnella luonnonääniä ja asetella pehmoisia metsän eläimiä kiinni maisemaan. Lumelle voi itse piirrellä jälkiä.

Vierailevana valokuvataiteilijana keskuksessa on tällä hetkellä Kai Kuntola, joka on käyttänyt uutta teknologiaa jo kuvatessaan kotiseutuaan Saimaata kännykkäkameralla. Kuntola haluaa näyttelyllään saada ihmiset huomaamaan lähiluontonsa ja kuinka helppoa sen tallentaminen nykyään on. Laineiden tuijottaminen onkin vangitsevaa, videokuvanakin.

Hannun jäljet ja This is Lake Saimaa Calling -näyttelyt Hannu Hautala luontokuvakeskuksessa matkailukeskus Karhuntassussa Kuusamossa 31.5. saakka.  www.hannuhautala.fi

kuusamoluontokuvatoulanka

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!