Kuopion kupeessa kohoavalla Puijolla on pitkät perinteet talviurheilussa. Talvilajien lisäksi siellä voi kävellä vanhassa metsässä ja kuulla vaikka pohjantikan pehmeän saundin.

Kuopion kaupungissa kohoava Puijon mäki ja luonnonsuojelualue ovat perinteisiä talviretkeilykohteita. Mäki torneineen on myös kaupungin tunnetuin matkailunähtävyys. Ensimmäinen, 16 metriä korkea puinen torni rakennettiin Puijon huipulle jo 1856. Seuraava, graniittijalkainen 24 metrin torni tehtiin tiilestä vuonna 1906. Nykyinen torni kurottaa 75 metrin korkeuteen ja se valmistui 1963. Tornin huipulla on pyörivä ravintola – pohjoismaiden ensimmäinen. Puijolla voi retkeillä upeissa vanhoissa kuusimetsissä ja nähdä monenlaisten lehtojen gallerian. Arvokkaan luonnon vuoksi Puijolle perustettiin ensimmäinen luonnonsuojelualue jo 1928. Nykyään Puijon alueesta on suojeltua metsää 208 hehtaaria.

Maastohiihtokilpailut mäellä sivakoitiin jo 1887, ja talvikisoja alettiin pitää säännöllisesti vuodesta 1916. Suomen ensimmäiset pujottelukisat pidettiin 1934. Laskettelurinne valmistui 1938. Puijosta ei kuitenkaan tullut kovasta yrityksestä huolimatta maamme johtavaa talviurheilukeskusta, koska se sijaitsi liian kaukana Helsingistä. Voiton vei Lahti Salpausselkineen.

Puijolla on tänä päivänä tarjolla niin hyppyrimäkiä, pujottelurinteitä kuin hiihtolatujakin, joten se soveltuu varsin hyvin retkikohteeksi aktiiviselle talviurheiluharrastajalle. Maasto on hyvin vaihtelevaa, joten ladut tarjoavat hiihtäjälle haastetta. Latuverkostoa on 30 kilometriä, ja siitä 20 kilometriä on valaistu. Puolentoista kilometrin ensilumenlatu sopii kaikille. Sitä voi kiertää myös perheen pienimpien kanssa.

Puijon kehittäminen kaikille mieluisaksi keitaaksi on jatkunut näihin päiviin saakka – eikä suinkaan ongelmitta. Viimeksi joulukuussa Kuopion valtuusto päätti olla laajentamatta Puijon golfkenttää lakialueen lehtometsään ja 1700-luvulta olevan Konttilan perinnemaatilan pelloille.

Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys on tehnyt Puijosta oman käyttösuunnitelmansa, johon sisältyvät muun muassa luontokeskus, luontokoulu, näköalajuna sekä nykyisten reittien kohentaminen. Esimerkiksi talvikävelypolku olisi tervetullut vaihtoehto hiihtolatujen rinnalle.

 

Kuopion latuinfo: www.kuopio.fi/web/liikunta-ja-ulkoilu/ kuntopolut-ja-latureitit >>

Puijon torni >>

Kuopion kaupunki >>

KuopioPuijoretkeilyRetkivinkkitalvi

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.