Saarijärven ja Multian rajalla kohoavan Kulhanvuoren kutsuminen vuoreksi ei ole liioittelua. Vaikka Kulhan laki ei nouse 260 metriä korkeammalle, se on yksi Keski-Suomen korkeimpia mäkiä ja monipuolinen retkikohde, josta löytyy merkkejä sekä kivikautisesta että sadan vuoden takaisesta ihmisasutuksesta.

Kulhanvuoren mäkisissä maisemissa lumi­kengät, lyhyet liukulumikengät tai karvapohjasukset ovat parhaimmillaan. Latusuksilla voi sivakoida kylä­yhdistyksen tekemää latua pitkin. Ajankohtainen latutilanne kannattaa kysyä Konttimäen kylä­yhdistyksestä.

Istuinalusta ja tauko­takki tekevät Iso-Mustan nuotiopaikalla tulistelusta miellyttävää. Polttopuut ja käymälä löytyvät paikan päältä.

Poikkea tännekin! – Muita retkikohteita Saarijärvellä

Maapallopatsas

Mahlulla, aivan Saarijärveltä Ähtäriin vievän tien vieressä, seisoo ITE-taiteen merkkiteos, Rutas-Matin, eli Matti Rutasen 1950-luvulla tekemä Maapallopatsas. Viisimetriseen teokseen on kuvattu uskonnollisia aiheita. Teoksen lisäksi pihapiirissä on muun muassa Kuningatar Elisabethille rakennettu mökki.

Pyhäkankaan karsikko

Pyhäkankaan karsikko on vaikuttava paikka. Saarijärven ja Äänekosken rajalla sijaitsevan karsikon vanhoihin puihin on kaiverrettu kirkkomaahan kuljetettavien vainajien muistoksi muun muassa kuolinpäiviä ja puumerkkejä. Samalla estettiin vainajan kummittelu. Karsikkoon kuljetaan satoja vuosia vanhaa ruumistietä pitkin.

Pyhä-Häkin kansallispuisto

Kunnan koilliskulmalta löytyy Etelä-Suomen hienoin vanha metsä, Pyhä-Häkin kansallis­puisto. Kansallispuistossa ja sen ympäristössä on useita merkittyjä reittejä, keittokatos ja retkilatu. Tulijärven kierroksella on lisäksi laavu.

keski-suomiluontopolkuretkeilySaarijärvi

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.