Moni pieni petohyönteinen voi käyttää punkkeja ravinnokseen. Tuskin mikään laji tosin on varsinaisesti erikoistunut juuri niiden jahtaamiseen, mutta kato on kova etenkin muurahaiskolonioiden lähellä. Sama kohtalo on monilla muillakin pikkueläimillä.

Linnut, joilla on ulkoloisina erilaisia väiveitä ja punkkeja, ovat suorastaan erikoistuneet kylpemään muurahaispesissä, ja se on tärkeä osa monien lajien päivittäistä terveydenhoitoa.

Kekomuurahaiset suihkuttavat häiritsijänsä päälle pikkueläimille vaarallista muurahaishappoa, ja kylpijät pääsevät näin eroon suuresta osasta kutsumattomia vieraitaan. Tässäpä siis hyvä syy suosia pihapiirissä kohoavaa kekomuurahaispesää, vaikka itse saisikin kokea osan niiden hyökkäävyydestä.

Puutiaisten runsastumiseen on useita syitä. Siihen vaikuttavat paljon sään ja kosteusolojen vuosittaiset vaihtelut. Tärkein syy puutiaisten leviämiseen on ilmastonmuutoksen myötä pidentynyt kasvukausi.

Puutiaisia haittaa erityisesti kuivuus ja sopivien varjoisten ja suojaisten paikkojen puute. Kuivana kesänä ne voivat kadota laajoilta alueilta – ne joko kuolevat tai painuvat karikkeeseen kuivuutta pakoon.

Levittäytyminen ei ole puutiaiselle vaikeaa, koska Suomessa on tiheät riistakannat. Monien yleisillä kasveilla esiintyvien perhoslajien tiedetään levittäytyneen satoja kilometrejä pohjoiseen 25 viime vuoden aikana, ja tämän tyyppinen levinneisyysalueen laajennus on ollut odotettavissa puutiaisellakin. Lisäksi on huomattava, että idästä Suomeen saapunut taigapunkki on paljon karaistuneempi laji ja kestää kylmempää talvea. Monet uudet pohjoiset ja itäiset havainnot ovat juuri taigapunkkeja.

Esimerkiksi Lounais- ja Etelä-Suomessa metsäkauriin ja valkohäntäpeuran runsastumisella on ollut paikallisesti merkittävä vaikutus puutiaisen leviämiseen. Yhdessä hirvieläimessä voi olla pahimmillaan jopa yli 10 000 puutiaista.

Hirvieläinten makuupaikat ovat takuuvarmoja puutiaispaikkoja, sillä monet munia täynnä olevat naaraat pudottautuvat lepäävästä eläimestä maahan. Tällaiselta paikalta voi saada kerralla montakin punkkia varusteisiinsa.

Kaupunkialueilla myös rottien, kaniinien, rusakoiden, supikoirien tai kettujen määrillä voi olla merkitystä punkkien levittäytymisessä, eikä vapaana liikkuvia kotikissoja ja koiriakaan tule unohtaa.

ilmastonmuutosloisetmuurahaispesäpunkkipuutiainen

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.