46. Hyödynnä biojäte kasvimaalla.

Monet biojätteet saavat kasvimaan kukoistamaan. Esimerkiksi kananmunan kuorissa on paljon kalsiumia ja muita mineraaleja, ja niiden avulla voi lisätä ravinteita pihan istutuksiin. Kananmunan kuorien sanotaan myös pitävän etanat poissa. Kahvinporot taas sisältävät typpeä, fosforia, mineraaleja ja kaliumia, ja ne toimivatkin hyvänä luonnollisena lannoitteena kukkapenkkien, ruukkukasvien, laatikkokasvien ja huonekasvien lannoittamiseen.

47. Kompensoi häämatkalaisten päästöt.

Oletko saanut kutsun kesällä häihin, joissa morsiuspari toivoo häälahjaksi kahisevaa häämatkan kassaan? Yksi piristävä vaihtoehto on muista häävieraista poiketen lahjoittaa rahaa esimerkiksi Hiilipörssiin tai Luonnonperintösäätiölle häämatkalaisten honeymoonista aiheutuvien hiilidioksidipäästöjen kompensoimiseksi. Näin morsiusparikin voi lähteä reissuun hieman paremmalla omallatunnolla.

48. Lomaile kotikulmilla.

Lomasesongin lähestyessä kannattaa pohtia, voisiko kerrankin reissun sijaan lomailla kotikaupungissa. Varaa hotelli tai muu miellyttävä majoitus kotiseudultasi tai naapurikaupungista, johon pääsee mielellään kävellen, pyörällä tai julkisilla. Lomatunnelmaan pääseminen ei edellytä reissaamista kauas. Päinvastoin, suunnittele staycationille ohjelmaksi sellaisia asioita, joita haluaisit kotikaupungissasi tehdä ja nähdä, mutta joille ei löydy aikaa arjessa. Lähilomailu on myös rentouttavaa, sillä siirtymiseen ja matkustamiseen ei kulu aikaa ja energiaa.

49. Suojaudu auringolta luonnollisesti.

Kesän lämmöstä ja valosta kannattaa ottaa ilo irti! Paahteisena päivänä on kuitenkin hyvä muistaa auringolta suojautuminen. Perinteiset hyvät neuvot on välttää auringossa oleilua keskipäivän aikaan ja suojata ihonsa ohuilla vaatteilla. Lisäksi perinteisten aurinkovoiteiden sijaan kannattaa harkita luonnonkosmetiikan tuotteisiin vaihtamista, sillä synteettisissä rasvoissa aurinkosuojana käytetyllä oksibentsonilla voi olla haitallisia vaikutuksia vesistöjen eliöstöön. Aurinkorasvojen sisältämien kemikaalien epäillään myös aiheuttavan terveyshaittoja. Lue lisää luonnollisista aurinkovoiteista täältä.

50. Vähennä take away -ruokien roskamäärää työpaikallasi.

Kiireisenä työpäivänä tulee usein haettua salaattia mukaan lähikaupasta tai napattua lounaskahvi pahvimukiin. Jos useampi ihminen syö lounaansa ravintolan sijaan työpisteen äärellä take away -aterian muodossa, kertyy tästä yllättävän iso määrä turhaa roskaa vuosittain. Ehdota työnantajallesi, että hankitte muutaman kestoastian työpaikalle, joihin työntekijät voivat halutessaan hakea ruokansa ja juomansa lähikaupasta tai lounasravintolasta.

Katso juttusarjan kaikki vinkit >

aurinkosuojatbiojäteekovinkitluonnollinen aurinkovoidesata askeltastaycation

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.