91. Järjestä ravuttomat juhlat
Ovatko ravut tärkeintä rapujuhlissa? Eikö kyse ole ennemminkin yhdessäolosta? Mieti voisitko korvata ravut muilla herkuilla, jotka sopivat sekä vegaaneille että kala- ja äyriäisallergikoille.
Rapujen sijaan voit kokeilla porkkalaa, eli savukalan tapaan maustettua porkkanaa. Se sopii hyvin voileivälle vegaanisen tuorejuuston ja tillin kera. Jos kalamainen makumaailma ei innosta, niin sienet ovat toinen hyvä vaihtoehto. Kantarellien ja tattien satokausi on parhaimmillaan.
Jos kaipaat samanlaista sormin syötävää ruokaa kuin ravut, kokeile kokonaisena keitettyä latva-artisokan kruunua. Sen herkullisia lehtiä voi dipata sitruunalla maustettuun vege-majoneesiin.

92. Öljyä ja huolla puutarhakalusteet
Puutarhajuhlat tulossa mutta pihakalusteet näyttävät kesän sateiden ja auringonporotuksen jälkeen parhaat päivänsä nähneiltä? Maalaamattomat kalusteet ehtii hyvin öljytä vielä pari päivää ennen juhlia. Puhdista ne huolella kostealla liinalla ja anna kuivua. Levitä sitten ohut kerros pellavaöljyä nukkaamattomalla rätillä. Anna öljyn imeytyä kunnolla ettei se tahri vaatteita. Säännöllisesti öljytyt kalusteet kestävät käytössä vuodesta toiseen.

93. Vältä veneiden myrkkymaaleja
Merirokkojen toukat eli näkit kiinnittyvät veneen pohjaan heinä–elokuun vaihteessa. Rokkojen kiinnittymistä voi torjua myrkyllisillä maaleilla, mutta se on kaikille vesieliöille erittäin haitallista.
Rokkojen torjumiseen on onneksi muutama myrkytönkin konsti.
Jos veneilet vain vähän, nosta veneesi nyt ylös pariksi viikoksi.

Pienestä veneestä rokkoja voi torjua mekaanisella pesulla. Harjaa veneen pohja elokuun alussa. Näkkejä on vaikea nähdä, mutta tunnet ne epätasaisuutena kädelläsi. Veneen voi myös viedä pesetettäväksi pesuasemalle, joita löytyy useilta paikkakunnilta pitkin rannikkoa.

94. Vähennä kaikkien kemikaalien käyttöä
Suomen ympäristökeskuksen ja Aaltoyliopiston tuoreet tutkimukset paljastivat, että suomalaiset jätevedet ovat luontoon päästessään haitallisia muun muassa kalanpoikasten kehitykselle.
Monilla jäteveden puhdistamoilla ei ole menetelmiä kaikkien kemikaalien poistamiseksi jätevedestä. Sen lisäksi haitallisista kemikaaleista tunnetaan vain murto-osa. Tunnettujenkin aineiden yhdysvaikutukset ovat arvaamattomia ja ainakin toistaiseksi pitkälti tutkimatta.
Paras tapa vähentää kemikaalikuormaa on vähentää kaikkien kemikaalien käyttöä: hajusteiden, löylytuoksujen, voimakkaiden pesuaineiden, kosmetiikan ja niin edelleen. Haitallisia kemikaaleja voi vapautua myös joistakin pehmeistä muoveista tai palonestoaineilla käsitellyistä huonekalujen verhoilukankaista. Osta harkiten ja vaihda ympäristömerkeillä varustettuihin tuotteisiin.

95. Tutki oman kirjastosi palvelut
Monista kirjastoista voi lainata monia muitakin asioita kuin kirjoja ja lehtiä. Ostamisen sijaan hae lainaan esimerkiksi ompelukone, pelejä, pora, e-kirjan lukulaite, tablettitietokone tai verenpainemittari. Tutki mitä sinun lähikirjastollasi on tarjottavana.

Katso juttusarjan kaikki vinkit >

ekovinkitkemikaalikuormaravuttomat juhlatsata askeltaveneiden myrkkymaalit

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta! Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.