81. Juo hanavettä

Suomalainen hanavesi on huippulaatuista ja edullista, mihin suhteutettuna pullovettä ostetaan tarpeettoman paljon. Muovijätteen ja kuljetuksesta aiheutuvien päästöjen lisäksi pullovedet ovat seisseet kauan, joten niihin on ehtinyt kertyä enemmän bakteereita kuin hanavedessä on. Hylkää siis pullotetut vedet (hiilihapolliset ja -hapottomat) ja ota juomavesi hanasta.

Ota myös mökille lähtiessäsi hanavettä omaan kanisteriin kaupasta ostettujen tonkkien sijaan. Jos haluat vaihtelua hanaveteen, laske sitä kannuun jääkaappiin ja laita mukaan vaikkapa mintusta taitettu oksa makua tuomaan.

82. Lähde mustikkaan

Mustikat kypsyvät hyvää vauhtia, joten ämpärit esiin! Jos löydät hyvän mustikkapaikan, kerää marjoja myös pakastimeen talteen. Ne eivät maksa mitään ja pärjäävät terveellisyydessä monelle hedelmälle. Lisää talvella pakastemustikoita puuroon ja smoothieen ja jätä kaukomailta rahdatut tuontihedelmät ostamatta.

83. Vältä vaatteiden sekoitemateriaaleja

Vaatteissa käytetään paljon sekoitekuituja. Pesulappu paljastaa: puuvillaan on lisätty esimerkiksi elastaania tai useampaakin eri keinokuitua. Myös kokonaan keinokuiduista tehdyssä vaatteessa on usein vaikkapa sekä polyesteriä että elastaania. Näin ei ole tehty syyttä, sillä kuituja sekoittamalla saadaan yhdistettyä kankaisiin monien materiaalien hyvät ominaisuudet.

Tällaisten tekstiilien kierrättäminen uusiksi tekstiileiksi on kuitenkin hyvin hankalaa, joten useimmiten ne päätyvät sekajätteen mukana polttoon. Jos aiot ostaa uuden vaatteen, tarkista sen materiaali pesulapusta, vältä kuitucocktailit ja varmista materiaalin mahdollisimman pitkä käyttöikä.

84. Pese auto ympäristöä suojellen

Autojen pesuaineissa on yleensä käytetty vahvoja liuottimia ja muita kemikaaleja, jotka tekevät pesuvedestä ongelmajätettä. Monet pesevät auton surutta kotipihallaan, jolloin pesuvedet valuvat ympäristöön. Asfaltoidulta pihalta vesi valuu nopeasti kauas.

Pese siis auto esimerkiksi soran päällä niin, että pesuvesi imeytyy pesupaikalle. Käytä kotipihassa pestessä vain myrkyttömiä pesuaineita. Useimmiten pelkkä vesi riittää, kunhan likaa malttaa hetken liottaa. Jos lempeämmät keinot eivät riitä, on auto syytä viedä pesulaan tai sellaiselle itsepesupaikalle, jolla asianmukaisesta jäteveden käsittelystä on huolehdittu.

85. Perusta viherkatto

Viherkaton voi rakentaa mihin vain, niin huussin ja pihavajan kuin omakotitalonkin kruunuksi. Se tarjoaa luonnolle keitaan autiomaan sijaan ja on näyttävä puutarhan keskipiste. Kasvipeitteinen katto vaimentaa äänet ja pitää talon viileänä auringon porottaessa. Viherkattoa perustaessa pitää muistaa kunnollinen vesieristys, jotta siitä voi nauttia huoletta.

Katso juttusarjan kaikki vinkit >

auton pesukemikaalitmetsämarjatmuovijätemustikkaongelmajätesata askeltatekstiilitvesiviherkatto

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.