71. Tiskaa ympäristöystävällisesti

Vettä kannattaa säästää paitsi suihkussa, myös tiskatessa. Tee tiskivesi veden lorottamisen sijaan ja käytä vain tarvittava määrä tiskiainetta, sillä ylimääräisen tiskiaineen huuhteleminen kuluttaa turhaa vettä. Jos tiskaat mökillä, retkellä tai muualla luonnossa, älä pese asioita suoraan järvessä tai joessa, vaan kanna tiskivesi kauemmas rannasta ja käytä biohajoavaa tiskiainetta. Näin ehkäiset veden rehevöitymistä. Kotiin tai vapaa-ajan asunnolle voi myös harkita tiskikoneen hankkimista, sillä uudet laitteet kuluttavat usein vähemmän vettä kuin käsin tiskaaminen. Osta sopivan kokoinen tiskikone taloutesi tarpeita varten ja täytä se aina täyteen.

72. Vuokraa auto (tai muu kulkuväline)

Monille auto on pakollinen väline päivittäistä siirtymistä varten, mutta vähemmän autoa tarvitsevalle on nykyään lukuisia muitakin vaihtoehtoja kuin omistaminen. Jos tarvitset autoa vain satunnaisesti, harkitse vuokraamista tai yhteiskäyttöauton hankkimista. Vihdoin myös jakamistalous alkaa nostaa päätään autoilun suhteen. Suomessa toimii esimerkiksi BloxCar, jonka myötä voit varata ja lainata kätevästi toisen omistajan auton haluamallesi ajalle. Jakamistalous laajenee myös muihin kulkuvälineisiin: esimerkiksi Skipperi-palvelun kautta voi päästä nauttimaan veneilyn iloista huolettomasti – ilman veneen omistamiseen liittyviä kommervenkkejä.

73. Sijoita vastuullisesti

Rahankäyttö ei vaikuta ympäristöön pelkästään ostamiemme hyödykkeiden kautta. Myös sillä on merkitystä, mihin ylijäävät varansa laittaa. Jos olet kiinnostunut sijoittamisesta tai pohdit, mitä säästöön jäävillä tuloillasi tekisit, kannattaa miettiä varojensa sijoittamista vastuullisesti. Vastuullisessa sijoittamisessa talouslukujen lisäksi kiinnitetään huomiota muun muassa yhtiön ympäristövaikutuksiin, sosiaaliseen vastuuseen ja hyvään hallintotapaan. Vastuullisiin yhtiöihin sijoittamisen voi ajatella olevan myös talouden kannalta turvallisempi vaihtoehto, sillä yhtiön maineriskit ovat usein pienemmät ja esimerkiksi ehtyviin luonnonvaroihin perustuva liiketoiminta todennäköisesti yhteiskunnallisen muutoksen alla tulevaisuudessa.

74. Kuivaa kesän herkut

Kuivaaminen on ikivanha säilöntämenetelmä, johon ei parhaimmillaan tarvitse kuin auringon lämpöä ja kevyttä tuulta. Kuivaajan sadonkorjuu alkaa heti alkukesästä, kun ilman suhteellinen kosteus on vielä on alhainen. Tuolloin satoa voi kerätä yrteistä, villivihanneksista ja teeaineksista. Kun sadonkorjuu etenee kohti syksyä, kuivaajan valikoima laajenee sieniin, marjoihin, juureksiin ja hedelmiin. Lue lisää luonnonantimien kuivaamisesta täältä!

75. Haaveissa mökki? Mieti uudestaan.

Viimeistään näin kesällä monien haaveet omasta kesämökistä heräilevät. Kesämökkien ja vapaa-ajan asuntojen myötä monilla suomalaisilla on kaksi asuntoa, jotka pahimmillaan tuplaavat paitsi lämmitys- ja muut ylläpitokuormitukset, myös lisäävät ihmisten yksityisautoilua viikottaisten mökkimatkojen myötä. Monille ajatus omasta kesäpaikasta on kuitenkin yksi tärkeimmistä haaveista elämässä. Tällöin kannattaa miettiä, voisiko mökkielämää testata ensin vuokraamalla parina kesänä mökin väliaikaiseen käyttöön. Jos mökkihaave pitää edelleen pintansa, harkitse vielä, voisiko mökin jakaa perheen tai ystävien kanssa useammalle omistajalle. Siten mökin tyhjäkäyttö todennäköisesti pienenee. Myös mökkiä ostaessa ja kunnostaessa kannattaa tehdä ympäristön kannalta mahdollisimman järkeviä valintoja oman hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

Katso juttusarjan kaikki vinkit >

ekovinkitkesämökkikuivaaminensata askeltasijoittaminensäilöntävastuullisuusvedenkulutusyhteiskäyttö

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.