Sata askelta kestävään arkeen: viikko 16
76. Sammuta laitteet
Uudet tv:t ja tietokoneet ovat yhä energiatehokkaampia, ja hyvä niin. Vähiten energiaa nekin kuluttavat kuitenkin sammutettuina. Pidä siis taukoa näyttöjen tuijottamisesta ja sulje televisio, tietokone ja kännykkä. Varmista myös, että laite ei jää stand by -tilaan!
77. Anna aikaa
Taas yhdet syntymäpäivät, mitä lahjaksi? Lahjojen hankkiminen on monesti haastavaa. Lopulta voikin käydä niin, että väkisin keksitty lahja jää kaappiin käyttämättömänä. Anna tavaroiden sijaan lahjaksi aikaa, sillä siitä meillä kaikilla on pulaa: suunnittele yhteinen retkipäivä eväineen tai tarjoa hartiahieronta! Tai olisiko jotain, missä voisit olla avuksi?
78. Valitse sähkösopimuksesi huolella
Sähkösopimusta valittaessa on syytä aina tarkistaa sähkön alkuperä ja vaihtaa hiilineutraaliin sähköön. Kun fossiiliset energianlähteet ja turve on suljettu pois, pähkäiltävää on yhä. Ydinvoiman riskit jakavat mielipiteitä voimakkaasti, eivätkä uusiutuvatkaan energianlähteet ole ihan yksinkertainen valinta. Vesivoiman vuoksi padotaan jokia, tuulivoima aiheuttaa melua ja muuttaa maisemaa. Aurinkosähkön tuottamiseen taas tarvitaan harvinaisia materiaaleja, eikä Suomi pimeine talvineen ole optimaalisin paikka aurinkovoiman hyödyntämiseen.
Listaa eri sähkösopimusten plussat ja miinukset. Mitä sinä haluat painottaa? Alkuperän valinnan lisäksi ympäristövaikutuksia voi pienentää myös vähentämällä oman sähkönkulutuksen minimiin.
79. Vältä palmuöljyä
Palmuöljyä on lähes kaikkialla, niin ruoassa kuin kosmetiikassakin. Sen käyttökelpoisuuden vuoksi valtavia maa-aloja sademetsää ja muita monimuotoisia elinympäristöjä raivataan palmuplantaaseiksi.
Elintarvikkeista palmuöljyä sisältävät muun muassa monet jäätelöt, suklaat, keksit ja muut leivonnaiset. Herkkuhyllyllä onkin siis oltava tarkkana. Maininta palmuöljystä löytyy tuoteselosteesta, joten vilkaise purkin kylkeä ennen kuin nappaat tuotteen ostoskärryyn!
80. Vie lapset ulos luontoon
Aarteenetsintä on leikeistä hauskin, ja samalla lapset pääsevät tutustumaan lähiluontoon ja sen ilmiöihin. Tämä leikki tempaa todistetusti mukaansa myös aikuiset. Ennen aarrejahdin aloittamista laaditaan lista etsittävistä asioista: sulka, jäkälän peittämä kivi, oravan nakertelema käpy ja niin edelleen. Kun aika päättyy, voittaja on se, joka on löytänyt eniten listalle kirjoitettuja asioita.