Kylläpä suomalaisen luonnon kasvot ovat kauniit! Jokainen kuvauskohde on viehättävä omalla tavallaan. Ajatus nousee esiin, kun katsoo lehtemme Muotokuva suomalaisesta lajista -kilpailun satoa. Kuvissa on oravia, liskoja, perhosia, kasveja, tuossa astelee karhu… kaakkuri on saanut kalan ja valkohäntäpeuralla on rauhaisa juomahetki. Kuvia lähetettiin kilpailuun noin 1300.

Toimitus valitsi koko kilpailun voittajaksi kuitenkin haahkakuvan Kaunis haahka, jonka on ottanut Sven Forsell Kaarinasta. Siinä uroshaahka, kalkas, kantaa höyhenpeitteessään pisaroita elinympäristöstään Itämerestä. Haahka on viime vuosina nopeasti taantunut laji ja Itämerellä uhanalainen. Kuten moni hyvä luontokuva, haahkankin olemus tallentui, kun Forsell oli jo rakentanut luottamusta lintuihin ja odotti sopivaa hetkeä kallionkielekkeellä Utössä. Onni ja sitkeys kantoivat Suomen Luonnon muotokuvakisan voittajaksi.

Kuva: Sven Forsell

Toimitus valitsi koko kilpailun voittajaksi haahkakuvan. Kuva: Sven Forsell

Forsell on saaristoon hurahtanut luontokuvaaja, joka ottaa joka kevät haahkalomaa. Sellaisella vapaalla voittoisa kuvakin syntyi viime huhtikuussa, kallionkolossa röllipuvun suojissa: ”Sympaattinen, yksinäinen koiras tuli aivan lähelle ja rupesi poseeraamaan. Se käänsi minulle välillä oikean kyljen ja välillä vasemman ja kun se katsoi suoraan kohti, potretteja alkoi syntyä.” Lue voittajan haastattelu Suomen Luonto -lehdestä.

Esivalituista kuvista netissä järjestetyn yleisöäänestyksen voitti selvästi lappeenrantalaisen Anna-Liisa Pirhosen Kettu, hieno kesyyntyneen nuoren ketun kuva.

Yleisöäänestyksen toisena oli saukkokaksikon kuva Ensitapaaminen (Minna Knuuttila, Orivesi) ja kolmantena puunonkalosta kurkistava viirupöllö (Kuka koputtaa ovelleni, Martti Timonen, Nurmes). Ensitapaamisessa saukonpoikaset ovat tavattoman hellyttäviä ja pöllökuva kertoo heti, että linnun kotina on metsä.

Lue Alice Karlssonin tekemät voittajien haastattelut Suomen Luonnon numerosta 7/2015.

Anna-Liisa Pirhonen

Yleisön suosikki oli kettu. Kuva: Anna-Liisa Pirhonen

Yleisöäänestyksen suosikiksi nousi siis pikkukettu, joka istuu luottavaisena ilta-auringon lämmössä kettumainen ilme suupielissään. ”Se on cityketun poikanen”, kuvan napannut lappeenrantalainen Anna-Liisa Pirhonen paljastaa. Lue yleisöäänestyksen voittajan haastattelu kokonaisuudessaan lehtemme numerosta 7/2015.

Yleisöäänestyksen toisena oli saukkokaksikon kuva Ensitapaaminen (Minna Knuuttila, Orivesi)

Yleisöäänestyksen toisena oli saukkokaksikon kuva Ensitapaaminen (Minna Knuuttila, Orivesi)

1439806698-1439186638-kukakoputtaaovelleni

Yleisöäänestyksen kolmanneksi tuli puun onkalosta kurkistava viirupöllö (Kuka koputtaa ovelleni, Martti Timonen, Nurmes)

 

Kilpailukuvat

  • Yleisöäänestyksen kuvia pääset katsomaan täältä >>

Yleisöäänestyksessä neljänneksi eniten ääniä sai kuva Orava ja voikukka (Jonna Saaristo, Saarijärvi), viidenneksi Pulun katse (Sakari Partio, Tampere) ja kuudenneksi Kylmänkukka (Irma Langeskiöld, Espoo).

Palkinnot

Kilpailun voittaja palkittiin Top Shotin Olympus Stylus Toug -kameralla, yleisövoittaja sai Lasse J. Laineen kirjan Suomen linnut -tunnistusopas.

Kaikkien osallistujien kesken arvotut Nokian saappaat voittivat Hillevi Mänttäri Helsingistä, Gun Wallén Lapinjärveltä, Katri Niskanen Kilpisjärveltä, Pekka Kokko Lappeenrannasta ja Alex Marttunen Vantaalta.

Kuvia äänestäneiden kesken arvottiin viisi Sami Karjalaisen ja Jussi Murtosaaren Hämmästyttävät hyönteiset -kirjaa (Docendo 2015). Kirjan voittajat ovat: Mari Turunen, Marjo Kannisto, Riitta Aalto, Tanja Eskonniemi ja Jussi Liimatainen.

kuvakilpailukuvakisamuotokuva

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!