Tulevana lauantaina 26.8. on jäljellä sata päivää Suomen 100-vuotisjuhlaan ja sen kunniaksi Suomen luontoa juhlistetaan näyttävästi ympäri maan. Tällä viikolla on kuitenkin tarjolla paljon muutakin mielenkiintoista ohjelmaa! Menovinkkejä Suomen Luonnon päivään julkaisemme lähempänä juhlapäivää.

Anna puulle hali!

Tällä viikolla vietetään toista kertaa Puunhalausviikkoa. Tarkoituksena on kannustaa ihmisiä halaamaan puita ja osoittamaan, että he arvostavat lähiympäristöään. Puita voi halailla niin kaupungissa, maalla kuin metsässäkin ja yksin tai isommalla porukalla. Itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi kannustetaan antamaan rutistus erityisesti satavuotiaille puuvanhuksille.

Puunhalausviikko muistuttaa viherympäristöjen merkityksestä, sillä puut vaikuttavat lähiympäristön laatuun monin tavoin. Lisäksi ne vähentävät tiiviin rakentamisen terveyshaittoja. Jaa oma puunhalauskuvasi ja kokemuksesi sosiaalisessa mediassa käyttämällä tunnistetta #puunhalausviikko.

Puunhalausviikon sivulta löydät vinkit vanhan puun tunnistamiseen ja tietoa puiden merkityksistä.

Valtakunnallisena sienipäivänä opastusta ympäri maan

Lauantaina vietetään Marttojen järjestämää valtakunnallista sienipäivää jo 23. kertaa. Päivän aikana Marttapiirit ja -yhdistykset tarjoavat eri puolilla Suomea sienineuvontaa ja -tapahtumia, joissa koulutetut sienineuvojat tutustuttavat kansalaisia ruokasieniin, näköislajeihin ja myrkkysieniin. Tapahtumissa tarjotaan myös vinkkejä sieniruokien valmistamiseen ja sienien säilöntään.

Lisätietoja ja linkin tapahtumiin löydät täältä.

Lauantaina on tarjolla paljon sieniopastusta. Kuva: Reijo Juurinen.

Luomutilat avaavat ovensa

Luomutilat viettävät Luonnon päivää 26.8. avaamalla ovensa yleisölle. Viidettä kertaa järjestettävä luomutilojen avoimien ovien päivä tarjoaa mahdollisuuden tutustua luomutuotantoon ja viljelijöihin, jotka kertovat oman tilansa tuotannosta ja luomun merkityksestä maatalousluonnon monimuotoisuuden ylläpitäjänä.

Kullakin luomutilalla on tarjolla ohjelmaa tilan mahdollisuuksien mukaan. Monet tiloista ovat kotieläintiloja, joten luvassa on myös eläimellisiä elämyksiä. Tiloilla on lisäksi pop up -kahviloita ja luomutuotteiden myyntiä. Luomutiloilla on avoimet ovet noin klo 12–15.

Kuva: Igor Polyakov/CC BY-NC-ND 2.0

Tutustu tapahtumaan ja katso tilat kartalla täältä!

Espoo päivä täynnä luonto-ohjelmaa

Espoo päivää vietetään kokonaisen kolmen päivän ajan 25.–27.8. Perinteisiä luontoretkiä järjestetään ainakin Hanikassa ja Keskuspuistossa sekä Träskändan kartanolla ja Glimsissä. Erikoisempina retkinä ohjelmassa on lauluretkiä, ikäihmisten runoreitti ja lasten lorusuunnistus. Laajalahdessa Espoon laulu -kuoro esittää piknik-konsertissa lauluja luonnosta. Villa Elfvikin luontotalolla taas järjestetään lepakkoluento ja -retki. Bike-in -leffapiknik on amerikkalaisen drive-in-leffatapahtuman vihreämpi versio, johon pääsee osallistumaan Keilalahdessa.

Koko luontoaiheisen ohjelman löydät täältä!

Helsingin yö täyttyy jälleen taiteesta

Torstaina 24.8. vietetään jälleen Helsingissä Taiteiden yötä. Rakkaudesta – Sanasto tuleville vuosikymmenille on aikuisille suunnattu kävelyesitys, joka hiljentyy tarkastelemaan ihmisen ja luonnon suhdetta. Kävelyreitin kesto on noin puoli tuntia. Pienien ryhmien takia vaaditaan ennakkoilmoittautuminen.

NIGHTPARADE taas tarjoaa tanssia ja teatteria yhdistävän esityskollektiivin. Finlandia-talolta Kansallisoopperalle suuntaava kulkue ottaa inspiraationsa Suomen luonnosta, ilmentäen kasveja, elämiä, taivasta ja ilmaa vuodenaikojen vaihtuessa. Performanssi alkaa klo 21.

Koillis-Helsingissä pääsee pyöräretkelle taiteen äärelle. Rauhallisesti etenevällä retkellä pysähdytään ihailemaan akrobatia-, kuoro- ja teatteriesityksiä Pukinmäen, Tapanilan ja Suutarilan kirjastolla. Maunula-talossa puolestaan juhlistetaan Maunula-puiston avajaisia. Puistossa on luvassa musiikkiesityksiä, performanssi, työpajoja, Kino Maunulan ulkoilmaelokuvanäytös ja ruokarekkoja.

Yleisölle avatulla entisellä sairaala-alueella toimivan Lapinlahden Lähteen monipuolinen ohjelma levittäytyy ympäri upean piha-alueen. Puistosta löytyy omat palstat, kaivo, omenapuita ja pieni metsäpolku. Historiallisen alueen pihalla nautitaan torstaina muun muassa sadonkorjuujuhlasta, musiikista ja elokuisen yön sekasaunasta klo 16 alkaen.

Katso koko ohjelma ja tutustu tapahtumaan täällä!

Espoo päiväluomupuunhalaussieniTaiteiden yö

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.