Maamme noin 40 merimajakkaa rakennettiin lähes säännölliseksi ketjuksi; kun yhden valo häipyi näkyvistä, toisen valo alkoi usein jo tervehtiä. Nyt niiden tarve merenkulussa on pienentynyt mutta osana kulttuuriperintöä kasvussa. Valikoima majakoita:

 

Söderskär, 1862
Porvoon edustan majakka on sammuksissa, mutta suosittu turistikohde vesibussimatkan päässä Helsingistä. Hienoja lintusaaria haahkoineen ja riskilöineen.

Porkkalan Rönnskär, 1800, uusittu 1822, valo poistettu 1928
Rönnskärin majakka on Suomen toiseksi vanhin, mutta kaltoin kohdeltu. Lanterni on poistettu ja tornin yläosa betonoitu. Entistämisen paikka!

Hangon Russarö, 1838, uusi 1863
Aiemmin suljettu sotilassaari vapautui ohjatuille ryhmille muutama vuosi sitten. Retkiä kesällä noin viikoittain. Majakka on toistaiseksi remontissa.

Bengtskär, 1906
Pohjoismaiden korkein majakka sijaitsee melko yksinäisellä ulkosaarella. Vilkasta matkailutoimintaa, kuljetukset kesäisin päivittäin. Hyvä muuttolintupaikka ja kauniita kallioita. Yli 200 pesivää haahkaa.

Utö, rakennettu 1753,
uusi majakka 1814
Suomen vanhin majakka, jonka valolaitteistokin on säilynyt vanhan mallisena. Säännöllinen laivayhteys. Loistava muuttolintujen tarkkailupaikka. Harmaahylkeitä voi näkyä ja joskus kevättalvella reitin varrella norppiakin.

Bogskär, 1882
Suomen ja Itämeren yksinäisin majakka keskellä Pohjois-Itämeren ulappaa. Ei vierailukohde, mutta merenylittäjät purjehtivat joskus ohi.

Märket, 1885
Hieno asuttava majakkarakennus, jota majakkaseura on kunnostanut pitkään. Kallioperä tummaa diabaasia. Merilintujen ja hylkeiden tyyssija.

Sälskär, 1868
Siro majakka Ahvenanmaan luoteiskulman ulkopuolella. Viereinen Norra Sälskär Suomen parhaita merilintusaaria. Kesäisin muutamia tutustumisristeilyitä.

Isokari, 1838
Eteläisen Selkämeren Suomen rannikon puoleinen kiintopiste. Venekuljetuksia kesäisin, Uudestakaupungista, rajoitetusti majoitustilaa. Satamassa iso riskiläyhdyskunta.

Säppi, 1873
Kuin Sälskär Porin edustalla. Pääsy omalla veneellä, yleisöristeilyjä lähinnä heinäkuussa.
Rikasta kasvillisuutta lehtoineen ja ketoineen, mufloneita, lintuasema.

Sälgrund, 1875
Sälskärin majakan punavalkoraidallinen toisinto aivan Kaskisten edustalla. Majakkaviikonloppuna 16.–17.8. kuljetuksia kalasatamasta.

Tankar, 1889
Kokkolan edustan ainutlaatuiselle rautamajakalle on kuljetuksia kesäisin Kokkolan satamasta. Hienoa kasvillisuutta ja kulttuurimaisemaa.

Ulkokalla, 1872
Pieni majakka Perämeren puolivälissä Kalajoen edustan Kallankareilla. Kalliorantaa, kirkko, avomeritunnelmaa. Kesäisin risteilyitä Kalajoelta 17 kilometrin päästä.

Marjaniemi, 1872
Siro Axel Hampus Dahlströmin majakka hienon luontosaaren Hailuodon länsikärjessä. Hailuotoon pääsee lautalla ja tie johtaa perille. Tuulivoimaloiden ja tutkamaston estetiikka häviää Dahlströmin majakalle. Marjaniemi on Suomen pohjoisin maalle rakennettu majakka.

 

Lue koko majakka-artikkeli Suomen Luonnon numerosta 6/2014

majakka

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.