Talitiaiset virittelevät lauluaan heti, kun valo lisääntyy. Kuuluuko pihapuusta ti-ti-tyy, ti-ty vai vallan muuta?

Helsingin Meilahden sairaalan lähellä ja Imatran Vuoksenniskan pelastuslaitoksen liepeillä talitiaiset ovat alkaneet laulaa tii-tyy, tii-tyy. He, jotka ovat tinttejä näillä nurkilla kuunnelleet, uskovat lintujen ottavan mallia ympäristön ”pilliautoista”.

Hälytysäänen matkinnan lisäksi talitiaisten kuultiin laulavan 21 muulla tavalla. Tulos saatiin kyselyssä, jonka lähetimme lukijoillemme viime vuoden maaliskuussa.

Ti-ti-tyy mielletään talitiaisen perinteiseksi lauluksi, mutta sen koetaan katoavan huimaa vauhtia. Mitä meluisampi ympäristö on, sen lyhyemmin tintti laulaa.

Kyselyymme tuli laulun kuvauksia 153 paikkakunnalta, ja eniten kuultiin ti-ti-tyytä. Joukossa oli useita kaupunkeja, mutta havainnot olivat enimmäkseen keskustan ulkopuolelta. Yksi poikkeus oli: ensi kerran vuosiin Helsingin Johanneksenkirkolla viipyili perinneviisua vetelevä talitiainen.

Ti-ti-tyyn rajautuminen maaseudun ja omakotiasujien erikoisoikeudeksi näyttäisi kutakuinkin pitävän paikkansa. Taajamissa, pääteiden varsilla ja kaupunkien keskustoissa tintin laulu on lyhentynyt.

Lyhytversioista yleisimmän ti-tyn lisäksi on viljalti muitakin lyhyitä ääniä. Talitiainen saattaa muun muassa venyttää viimeistä yytä ti-tyy, kiivailla ti-ti-ti-ti ja tii-ti, tii-ti, lähes viheltää tyi-tyi-tyi-tiyy, oikaista tyy-tyy-tyy ja tiii sekä hienostella titi-dyy, titi-dyy.

Talitiaisilla ääntelevät myös naaraat, joskin koiraita vaatimattomammin. Sukupuolet erottaa rinnan mustasta juovasta, kravatista. Koiraalla se on suorassa mutta naaraalla vähän sinne päin.

talitiainenti-ti-tyy

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.