Miksi kuusipuu räiskää palaessaan?

Siinäpä oiva, yksinkertainen kysymys, johon ei ollutkaan niin helppo löytää vastausta. Kuusen ja männyn anatomia on varsin samanlainen, ja molemmat ovat pihkaisia puita, mutta jokin ero niissä täytyy olla, koska kuusi räiskyy palaessaan, mutta mänty palaa erinomaisen tasaisesti.

Soitin metsänhoitaja Juhani Salmelle, joka on perehtynyt puiden teknisiin ominaisuuksiin, ja sieltä avain löytyi. Sekä kuusella että männyllä pihka syntyy ja kulkee pihkatiehyissä, jotka ovat hienoja putkia. Niitä on sekä rungon suuntaisia, että ytimestä pintaan päin kulkevia. Puun palaessa pihka pääsee purkautumaan näistä tasaisesti, eikä räisky; kaasuuntunut pihka voi kyllä palaa puhalluslamppumaisesti suhisevina liekkeinä.

Kuusella on myös pihkarakkuloita, joihin on kertynyt enemmänkin pihkaa. Kun tällainen pihkarakkula kuumenee ja pihka höyrystyy, rakkulaan syntyvä paine purkautuu lopulta räjähdysmäisesti ja voi sinkauttaa palavan puupalan metrien päähän. Pihkarakkulat voivat olla myrskyn tai pakkasen (pakkasen pauke!) aiheuttamia vauriokohtia, jotka kuusi suojaa täyttämällä ne pihkalla.

kuusikuusipuunuotiopihkatuli

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.