Luulin että ulkohuussin kaiteella oli iso linnunkakka, mutta taskulampun valossa selvisikin, että kyseessä oli ukkoetanoiden parittelu. Minua kiinnostaisi tietää, onko tällainen vain ukkoetanoiden tapa? Mitä muut etanat tekevät? Onko totta, että paritteluelin on etanan päässä?

 
Hieno havainto! Etanoiden parittelu on tosiaan hämmästyttävä näky. Ukkoetanalla, kuten monilla muillakin nilviäisillä, on samanaikaisesti naaraan ja koiraan sukuelimet eli ne ovat hermafrodiitteja. Valtavat suku­elimet täyttävät huomattavan osan etanan koko kehosta. Sukuaukko sijaitsee etanan kyljessä, lähellä sen päätä.

Kun etanat parittelevat, ne tavallisesti hedelmöittävät toinen toisensa. Isokokoiset vaaleat penikset työntyvät ulos sukuaukosta ja kietoutuvat spiraalimaisesti yhteen, kuten kuvassa hienosti näkyy. Sukusolujen vaihto tapahtuu niiden pinnalla.

Kuva: Eija Haapanen

Ukkoetanat ovat tässä suhteessa tyypillisiä etanoita, mutta ihmiset harvoin havaitsevat pienempien ja piilottelevampien lajien lemmenhetkiä.

Toisinaan yksi etana toimii koiraana, eli luovuttaa siittiöitä, ja toinen naaraana. Jos sopivaa kumppania ei löydy, ukkoetana voi myös hedelmöittää itse itsensä. Itsehedelmöityksestä syntyneet poikaset voivat kuitenkin kärsiä sisäsiitosheikkoudesta, eikä niillä juuri ole geneettistä vaihtelua, joka auttaisi niitä selviytymään vaihtelevissa olosuhteissa.

Ukkoetana on Euroopan suurin

etanatlisääntyminenparitteluukkoetana

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €