Asuinympäristön vihreys ja maiseman monimuotoisuus edistävät keski-ikäisten fyysistä aktiivisuutta. Vahva luontosuhde taas kannustaa etenkin nuoria miehiä liikkumaan. Tämä selvisi filosofian maisteri Soile Puhakan Oulun yliopistossa ja ODL Liikuntaklinikalla tekemästä väitöstutkimuksesta.

Tutkimus osoitti myös, että nuoret miehet, joilla oli vahva luontosuhde ja jotka liikkuivat vanhempiensa kanssa, liikkuivat enemmän myös kutsuntaikäisinä.

Asuinympäristön ja luontosuhteen vaikutusta fyysiseen aktiivisuuteen on tutkittu väestöpohjaisesti vasta vähän. Kansainväliset tutkimukset kuitenkin osoittavat, että asuinympäristöjen luontoalueet voivat kannustaa asukkaita liikkumaan. Vahva luontosuhde on myös yksi liikuntaa lisäävistä tekijöistä, ja liikunnalla on luonnollisesti lukuisia terveysvaikutuksia. Silti harva suomalainen liikkuu terveytensä kannalta riittävästi.

Puhakan väitöskirja tuo uutta tietoa liikunta- ja terveysalan sekä kaupunkisuunnittelun ammattilaisille eri ikäisten fyysisen aktiivisuuden edistämiseksi. Väitöskirjan tuloksia voidaan hyödyntää myös jatkotutkimuksissa luontosuhteen myönteisistä vaikutuksista ihmisen terveydelle.

Tutustu Soile Puhakan väitöstutkimukseen.

fyysinen aktiivisuusluonto ja terveysluontoliikuntaluontosuhdeluontoympäristötOulun yliopistoSoile Puhakkaväitöskirja

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.