Pohjois-Venäjällä pesivien arktisten valkoposkien muutto on juuri nyt kiivaimmillaan. Viime päivien suotuisat muuttosäät ovat käynnistäneet Virossa ja Gotlannissa kerääntyvien valkoposkien päämuuton, johon osallistuu yli miljoona lintua. Ensimmäinen kova muuttopäivä oli viime perjantai, jolloin kaakkoistuuli painoi pääjoukot Helsingin-Porvoon väliselle rannikkokaistalle. Parhaissa havainnointipisteissä laskettiin liki 50 000 hanhea ja kaikkiaan tuona päivänä muutti satoja tuhansia hanhia.

Sen jälkeenkin on useina päivinä nähty kymmeniä tuhansia lintuja taivaltamassa kohti pesimäalueitaan. Tuulen suunta ja voimakkuus määräävät sen , missä kohtaa Suomen rannikkoa suurimmat määrät nähdään.

Kuva: Mauri Leivo

Kuva: Mauri Leivo

Kerran muutolle lähdettyään valkoposket jatkavat matkaansa yhtä soittoa Pohjois-Venäjälle asti. Yölliseltä taivaalta kuuluva koirien haukuntaa muistuttava ääni kertoo valkoposkien muuton jatkuvan läpi yön.

Arktiset valkoposkihanhet erottaa Suomenlahdella pesivistä lajitovereistaan paljon suurempien, jopa tuhatpäisten parvien sekä koillisen lentosuunnan perusteella. Meikäläiset linnut ovat jo suurelta osin pesimäreviireillään pariskuntina, ensimmäisillä hanhilla ovat jo munat pesissä.

 

kevätmuuttomuuttovalkoposkihanhet

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.