Eläinmaailman pikkuotukset ovat jääneet suomen kielessä paitsioon, sillä niitä kuvaava sanasto on osin puutteellista ja epäkäytännöllistä.

Sanaa hyönteinen käytetään monenlaisista menijöistä, mutta tieteellistä tarkastelua käytäntö ei kestä. Hyönteisiin kuuluvat nimittäin ainoastaan sellaiset eliöt, joilla on kuusi nivelikästä jalkaa, kolmiosainen vartalo ja tyypillisesti kaksi siipiparia. Pajulinnun sanotaan olevan hyönteissyöjä, mutta todellisuudessa se syö myös esimerkiksi hämähäkkejä, jotka eivät kuulu hyönteisiin.

Jos sana hyönteinen on moneen tarpeeseen liian suppea, laajemmat tieteessä käytetyt termit, kuten niveljalkaiset ja selkärangattomat eläimet, ovat turhan koukeroisia arkikäyttöön.

Puhekielinen sana ötökkä on viime aikoina hiipinyt yhä virallisempiin ja tieteellisempiin yhteyksiin. Sille ei kuitenkaan ole tarkkaa määritelmää, ja ehkä juuri siksi se onkin niin käyttökelpoinen.

Suomen Luonto haluaa selvittää, mitkä otukset lukijat luokittelevat ötököiksi. Vastaa kyselyyn ja kerro mielipiteesi! Luokiteltavia otuksia on 20. Sinulla ei tarvitse olla perusteluja valinnoillesi, vastaa siis oman näppituntumasi mukaan.

Keräämme vastauksia sunnuntaihin 2.4. asti.

Kiitos vastauksistasi! Kokoamme vastaukset toimituksen blogiin huhtikuun ensimmäisen viikon aikana.

hyönteisetluontosanastoniveljalkaisetselkärangattomatötökkäötökät

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.