Suomen Luonnon 4/2019 artikkelissa ”Neonikotinoidimyrkkyjä kaikkialla – metsissäkin” kerrottiin kasvinsuojeluaineiden käytöstä metsätaimilla. Jutussa oleva kuvaus imidaklopridin eli Merit-Forest WG:n käytöstä tukkimiehentäisuojauksessa on vanhentunut, sillä tämä käyttö loppui Suomessa viime vuonna.

Lukijalle kerrottiin myös, että kaikki Suomessa tuotettavat havupuuntaimet saavat kemikaalikäsittelyn tukkimiehentäitä vastaan ennen istutusta. Pohjois-Suomessa istutettavia taimia ei kuitenkaan käsitellä alhaisen tuhoriskin vuoksi.

Toistaiseksi taimet voidaan vielä käsitellä metsätaimitarhoilla tukkimiehentäitä vastaan pyretroideihin kuuluvalla lambda-syhalotriinilla ennen taimien kuljetusta maastoon. Kasvinsuojeluaineiden käytön idea ei ole ”myrkyttää” ympäristön eliöitä, vaan suojella kasveja.

Kasvinsuojeluaineiden käytössä on viisasta punnita hyötyjä ja haittoja: niillä voi olla negatiivisia ympäristövaikutuksia, mutta ne toisaalta vähentävät esimerkiksi hävikkiä taimien kasvatuksessa, mikä vähentää energian, lannoitteiden ja kasvualustan kulutusta. Taimia tarvitaan jatkossakin mm. metsityksissä.

Niin ruoantuotannolla kuin metsätaloudellakin on kemiallinen historiansa, mutta uusia, haitattomampia vaihtoehtoja etsitään jatkuvasti. Tukkimiehentäitä vastaan on kehitetty viime vuosina mekaanisia suojia, joiden teho ei perustu kasvinsuojeluaineisiin.

Katri Himanen
Tiina Ylioja

Luonnonvarakeskus

kasvinsuojelukemikaalitneonikotinoidit

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.