Suomen talvinen luonto tarjoaa paljon mielenkiintoista nähtävää. Näistä erikoisimpiin kuuluvat erilaiset kauniit jääputoukset ja jäälautat, joista monet ovat kuin taiteilijan käden veistämiä.

Itse olen erikoistunut kuitenkin dokumentoimaan oman lähialueeni jäisiä ihmeitä. Niinpä kaikki nyt videolla nähtävät kohteetkin ovat Suonenjoella, kaukaisinkin linnuntietä vain noin 10 kilometrin päässä kotoani.

Halosenvuoret on 9-tien varrella sijaitseva luonnonsuojelualue. Tältä vanhaa metsää ja kallioisia rinteitä sisältävältä alueelta yleensä löytyy sekä alkutalvella että keväällä lukuisia erikokoisia jääputouksia. Näistä kaunein on useampia metrejä korkea niin kutsuttu Sininen putous.

Vain muutama sata metriä Sinisestä putouksesta on osin jyrkkärinteisessä kanjonissa juokseva pieni Kourujoki, joka yhdessä kohtaa kohisee matalahkon kallioputouksen yli. Sopivissa olosuhteissa tämä pieni koski jäätyy kokonaan muodostaen suuren jähmettyneen jäätaideteoksen, jota korostavat jään alta kuuluvat matalat ja solisevat veden äänet.

Pieni Lapinjärvi on pienehkö ja kapea asumaton järvi, jonka toisella pitkällä rannalla kohoaa karu metsäinen kalliorinne. Vuosittain rinteen juurelle aivan rannan tuntumaan muodostuu useita erilaisia suuria jääputouksia.

Eskelisenmäen jääputoukset eroavat muista kohteista siinä, että ne sijaitsevat avolouhoksessa. Sen korkeaan pystysuoraan kallioseinämään on aivan viime vuosina syntynyt suuri monenkirjava joukko jääputouksia, joista korkeimmat ovat olleet jopa parikymmentä metriä korkeita.

Kohiseva, joka on ilmeisesti saanut nimensä kevättulvien aikaisesta äänekkyydestään, on toista sataa metriä pitkä ja jyrkkää mäenrinnettä alas laskeva puro. Sopivissa olosuhteissa puro kuitenkin jäätyessään luo itselleen jopa muutaman metrin leveän jääkuoren.

Purolassa, lähes Suonenjoen kaupungin keskustassa, on hitaasti virtaava syvä vesipyörre, johon lähes joka talvi jossain vaiheessa syntyy pyöreähkö ja lähes paikallaan pyörivä jäälautta. Joskus, mutta hyvin harvoin, tämä jäälautta on ollut täydellisen pyöreä ja täyttänyt lähes koko joen leveyden.

Kauniin vanhan Hirvolan myllyn luona olevassa Savijoen suvannossa syntyy silloin tällöin erikokoisia pyöreitä vaahtojäälautasia, jotka joskus täyttävät miltei koko suvannon. Pyöreän muotonsa kosken kuohuista syntyneet piirakat saavat hankautuessaan ja törmäillessään toisiaan vasten suvannon hitaasti pyörivässä virrassa.

P.s. Jääputousten koosta voi saada selkeämmän kuvan, kun tietää kuvaajan itsensä olevan lähes kaksimetrinen.

jääjäämuodostelmatjääputoustalvi

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!