Luontokuvaaja Paavo Hamusen Luontokuvauskoulun kymmenennessä ja viimeisessä osassa perehdytään ilta- ja yökuvauksen saloihin.

Revontulet Kuntivaaralla. Kuva: Paavo Hamunen

Revontulet Kuusamon Kuntivaaralla, aika 3 s, aukko 3.2, 23 mm, ISO 800. Kuva: Paavo Hamunen

1. Eletään vuoden pimeintä aikaa mutta se ei tarkoita, etteikö kuvia ulkona luonnossa voisi ottaa. Kuu heijastaa valoa ja tähtitaivas on komean näköinen. Jos asut kaupungissa, niin joudut ”valosaastetta” väistämään maaseudulle pois keinovalojen piiristä. Kaupunki ja kulttuurimaisema on myös omalla tavallaan kaunis. Jalusta on kameran ohella tärkein kuvaajan apuväline hämärässä. Kirkkaissa kaupungin valoissa saatat pärjätä ilman jalustaa suuremmalla ISO -arvolla. Suurella ISO -arvolla tarkkaile kuvaan tulevaa kohinaa.

2. Jos valotusaikasi venyvät pitkiksi ja kuvassasi on tähtiä, kuu tai revontulia, niin maapallon pyöriminen tekee tähdistä ja kuusta viiruja, sekä teräväreunaiset revontulet menettävät terävyytensä. Liikettä voi käyttää myös tehokeinona.

3. Pyri säilyttämään ilta- ja yökuvissa hetken tunnelma. Kuun valaisema luminen maisema valottuu kameran automaatikalla helposti päivänvalokuvaksi, ole tarkkana valotuksen suhteen.

4. Kuvan tarkentaminen on pimeässä ja hämärässä ongelmallista. Automaattitarkennuksella kirkkaana yönä voit tarkentaa kuuhun tai kirkkaaseen tähteen ja tarkennuksen jälkeen muuttaa objektiivista tarkennusnastan manuaali asentoon, näin tarkennus pysyy äärettömässä. Voit tietyistä hämärä ja kuvaamiseen soveltuviin objektiiveihin tehdä merkin äärettömän kohtaan tarkennusrenkaaseen hakemalla kohdan päivänvalossa.

5. Kuviisi saat mukavasti vaihtelua illan- ja yön tunnelmilla. Jääaiheet sopivat hyvin kuvattaviksi myös pimeällä, kun niitä valaistaan esimerkiksi sähkölampulla. Nuotion tai kynttilän loimotus tuo mukavasti tunnelmaa kuviisi.

LuontokuvauskouluPaavo Hamunen

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.