Pyysimme lehden verkkosivuilla lukijoiden havaintoja ketusta. Saimme yli kahdeksansataa täplää kartalle, ja paljon havainnollisia kuvia sekä kertomuksia.

Kiitos havainnosta muiden muassa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekoselle, joka kertoi nähneensä ketun aamulenkillään Riihimäellä viime keväänä. Kun kaikki havainnot pannaan yhteen, ne antavat kattavan kuvan ketun levinneisyydestä Suomessa.

Ilmoita kettuhavaintosi!

Kettua esiintyy havaintojen perusteella koko maassa, myös suurimmissa kaupungeissa ja tunturialueilla. Sama seikka on käynyt ilmi myös Luonnonvarakeskuksen riistakolmiolaskennoista.

Riistakolmioiden perustella tunnetaan useita kettutihentymiä, muun muassa Suomi-Neidon olkapäällä, Länsi-Lapissa sekä Etelä-Pohjanmaalla ja Kymenlaaksossa. Suomen Luonnolle tuli eniten havaintoja kaupunkien liepeiltä. Tämä on luonnollista, koska teimme kyselyn, ja ihmisten havainnoivia silmäpareja on eniten juuri kaupungeissa. Vaikuttaa joka tapauksessa siltä, että kettukanta on paikoin hyvin tiheä asutuskeskuksissa, etenkin eteläisessä Suomessa.

Turussa vuosina 2006–2010 tehty tutkimus kertoo, että useimmin kettuja havaitaan puutarhoissa esikaupunkialueella, 2,5–5 kilometrin päässä keskustasta. Lukijoiden havainnot ovat samansuuntaisia. Suuri osa kaupunkiketuista nähtiin puistossa, tai omassa pihassa kaupungin ydinkeskustan ulkopuolella. Monella lukijalla on oma pihakettunsa.

kettukettuhavainnot

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!