Kaivosyhtiö AA Sakatti Miningin Viiankiaavan kaivoshankkeen päätyminen EU:n kriittisten raaka-ainehankkeiden listalle tukee merkittävästi kaivoksen toteutumista, arvioi ympäristöoikeuden professori Kai Kokko Helsingin yliopistosta. EU on määritellyt listalla olevat hankkeet yleisen edun mukaisiksi ja niiden luvat pitäisi käsitellä nopeasti.

EU:n tavoitteena on parantaa omavaraisuutta kriittisistä mineraaleista, joita käytetään esimerkiksi akkujen valmistamisessa ja puolustusteollisuudessa. Suomesta listalla on viisi muutakin hanketta.

Kokon mukaan päätös luo painetta erityisesti Suomen hallitukselle myöntää Viiankiaavan Natura-suojeluun poikkeus, jos hanke etenee siihen asti.

Mikä on ”yleinen etu”?

Sodankylässä sijaitseva Viiankiaavan laaja aapasuo on suojeltu sekä Natura 2000 -ohjelmassa että kansallisessa soidensuojeluohjelmassa.

Natura-alueen suojelun perusteena olevia luontoarvoja ei saa heikentää merkittävästi. Hallitus voi kuitenkin tehdä tästä poikkeuksen, jos hanke on yleisen edun kannalta erittäin tärkeä eikä sille ole vaihtoehtoja.

EU kuvaa strategisia hankkeita juuri yleisen edun mukaisiksi. Se antaa myös ymmärtää, ettei kaivoksille ole vaihtoehtoisia sijoituspaikkoja.

”Päättäjien on helpompi perustella päätös äänestäjille sitä kautta, että kun EU on kerran linjannut näin. Kyllä se lisää painetta, ja hallituksen on todennäköisesti helpompi myöntää poikkeus tältä pohjalta”, Kokko sanoo.

”Ennen siihen päätymistä olisi kuitenkin tärkeää tehdä luontodirektiivin ja luonnonsuojelulain nojalla kokonaisharkinta faktoista, eikä tarkastella asiaa vain strategisten hankkeiden näkökulmasta.”

EU:n määrittelemä ”yleinen etu” ei ole yksiselitteinen asia. Kokon mukaan asiassa ovat ristiriidassa luonnon monimuotoisuuden suojelu ja vihreässä siirtymässä tarvittavat metallit sekä teollisuus.

”Luontokato on ihan yhtä vakava – ellei jopa vakavampikin – kuin ilmastonmuutos.”

Kaivoksen toteuttaminen vaatisi myös soidensuojelua koskevan lainsäädännön muuttamista. Kokko muistuttaa, että luonnonsuojelulaki velvoittaa tekemään korvaavia luontotekoja toisaalla, jos Natura-arvoja heikennetään. Luontoarvoiltaan merkittävän Viiankiaavan korvaaminen voi olla kuitenkin hyvin vaikeaa.

Strategisen kaivoshankkeen luvat pitää käsitellä 27 kuukaudessa.

”Noin lyhyt käsittelyaika näin isoissa hankkeissa on kova vaatimus.”

Konsulttiyhtiö: merkittävät heikennykset mahdollisia

Mahdollisesta Natura-poikkeuksesta päättäminen voi tulla ajankohtaiseksi vielä tämän hallituskauden aikana.

Sakatti jätti konsulttiyhtiö WSP Finland Oy:n tekemän Natura-arvion päivityksen Lapin liitolle maaliskuun alussa. Kaivoshankkeen vaihemaakuntakaava on Lapin liitossa valmistelussa.

Konsulttiyhtiön arvion mukaan kaivoksesta voi aiheutua merkittäviä heikennyksiä Natura-suojelun perusteena oleviin luontotyyppeihin, vaikka lieventäviä toimia tehtäisiin. Uhat voisivat kohdistua esimerkiksi aapasoihin, lettoihin ja isonuijasammaleeseen.

Lapin ely-keskuksen ja Metsähallituksen on määrä antaa lausuntonsa Natura-arviosta syyskuun alkuun mennessä. Mikäli myös he katsovat kaivoksen heikentävän merkittävästi Natura-arvoja, Lapin liitto ei voi hyväksyä vaihemaakuntakaavaa. Tällöin hyväksyminen vaatisi hallitukselta Natura-poikkeuksen tekemistä.

Kriittinen vaihe

Tutkimusprofessori Jukka Similä Lapin yliopistosta pitää hyvin todennäköisenä, että asia päätyy hallituksen ratkaistavaksi.

”Jos konsulttiyhtiö on sitä mieltä, että luontoarvot heikentyvät, olisi aika yllättävää, jos Metsähallitus tai Ely-keskus olisivat toista mieltä”, Similä sanoo.

Kyseessä on kaivoshankkeen etenemisen kannalta keskeinen vaihe.

”Hankkeen eteneminen on kokonaan kiinni tästä”.

Suomessa ei ole koskaan tehty poikkeusta Natura-suojeluun, joten kyseessä olisi merkittävä ennakkotapaus.

”Hallitus ehkä haluaakin tehdä päätöksen”

Kaavoituspäällikkö Juha Piisilä Lapin liitosta arvioi, että mahdollinen Natura-poikkeuksen hakeminen ajoittuisi todennäköisesti ensi vuodelle. Sen jälkeen ympäristöministeriö valmistelisi esityksen hallitukselle.

Tutkimusprofessori Similä arvioi, että nykyinen Petteri Orpon (Kok.) hallitus on keskimääristä suopeampi tällaiselle kaivoshankkeelle.

”Siinä mielessä hallitus ehkä haluaakin tehdä päätöksen oman valtakautensa aikana, koska se ei ole ihan varma, että seuraava hallitus olisi yhtä innokas”, Similä sanoo.

Sakatin kaivoshankkeen lupamenettely on vasta alussa. Yhtiön on hakenut Turvallisuus- ja kemikaalivirastolta (Tukes) kaivoslupaa. Ympäristölupahakemuksen jättäminen on tavoitteena tämän vuoden aikana. Kaivosluvan harkintaan EU:n strategisten hankkeiden asemalla ei ole vaikutusta.

Lisäksi Sodankylän kunnanvaltuustolla on päätösvalta alueen yleiskaavoituksesta, joten kunta voi halutessaan olla hyväksymättä kaivoshanketta alueelle.

aa sakatti miningEU:n kriittisten raaka-aineiden listaEuroopan unionikaivoskaivosteollisuusLapin liittoNatura-alueNatura-poikkeussoidensuojelualueViiankiaapaympäristöoikeus

Tilaa Suomen Luonto

Opi tuntemaan luontosi ja tue sen suojelua!
Suomen Luonto digitilauksen ensimmäinen kuukausi nyt 1 €!