Sain Kiinasta tavaraa maahantuovalta e-Villeltä testattavaksi kevyen telttakamiinan. Lämmin, kuiva ja savuton majoite kuulostaa vaihtelevissa talvisäissä retkeilevälle vastustamattomalta yhdistelmältä; mikäpä mukavampaa, kuin päivätaipaleen päätteeksi nauttia kamiinan luovuttamasta lämmöstä. Kamiinan lämmössä myös kuivuvat varusteet ja ruoka kypsyy. Luukun lasin läpi tulen loimu tuo valoa ja tunnelmaa.

Kevyitä retkikäyttöön tarkoitettuja kamiinoita on tullut viime vuosina markkinoille useilta valmistajilta, maahantuojilta ja eri materiaaleista valmistettuna. Testaamani ruostumattomasta teräksestä valmistettu 3F UL Gear-yrityksen valmistama Tribe-kamiina on hintahaitarin edullisimmasta päästä, mutta parin sadan euron kamiina osoittautui kuitenkin hyvin hintansa väärtiksi.

Lähes silkinohuesta pellistä valmistettu kamiina piippuineen ei paina paljon paria kiloa enempää ja mahtuu kannettavan tietokoneen kokoiseen laukkuun, joten paino ei ole mahdoton patikoidessakaan, saati melonta- tai hiihtoretkellä, jolloin kanootissa tai ahkiossa tila eikä paino tule esteeksi. Kotatelttani sen sijaan on isompi ja painavampi, reilu viisi kiloa, mutta tilaa on myös painoa vastaavasti. Markkinoilla on toki saatavana kevyempiäkin malleja.

Pari kiloa painava telttakamiina mahtuu kasattuna pieneen kangaskassiin.

Muutamalla siipimutterilla kasattavan kamiinan pystytys onnistuu parissa minuutissa ilman työkaluja, mikä retkeilyä ajatellen on tietysti suuri etu. Luukussa on muutama pultti ja mutteri, joiden kireys kannattaa aika ajoin tarkistaa, etteivät ne löystyessään pääse katoamaan. Eikä muutama varaosa tai vaihto paremmin paikallaan pysyviin ole huono ajatus sekään.

Kamiinaa on hyvä testata ennen pitempiä retkiä, niin mahdolliset hienosäädöt voi tehdä helposti kotioloissa. Testaamani kappale tarvitsi pientä hiontaa, että osat sopivat paikalleen, mutta sen jälkeen ongelmia ei ole esiintynyt.

Riittävän vedon ja kipinöiden vuoksi valitsin kamiinaan reilun pituisen piipun, kolme metriä ulottuu reilusti teltan harjaa korkeammalle. Toistaiseksi telttakankaaseen ei ole ilmestynyt vielä yhtäkään kipinän polttamaa reikää.

Mutta miten kolmemetrinen piippu mahtuu rinkkaan? Vastaus on rullapiippu. Piippu rullautuu muutaman kymmenen sentin levyiseksi rullaksi, mikä sitten pystytettäessä avataan. Piippu pysyy muodossaan ohuilla piipun ympärille pujotettavilla metallivanteilla. Ensimmäisellä kertaa piippua rullatessa on hyvä olla apukädet, sillä ohut pelti menee helposti ruuttuun, kuten minulla kävi. Rutut ovat toistaiseksi haitanneet lähinnä esteettistä silmää, mutta isot rutut hankaloittavat myös piipun rullalla pitävien vanteiden pujotusta. Purkamisen yhteydessä voi enimmät noet pyyhkäistä vaikkapa havulla, jos lupa oksien katkaisemiseen on olemassa. Piippuja on saatavissa myös varaosina.

Kamiinan piippua varten hankin telttaan erikseen palosuojatun ja suljettavan läpiviennin, minkä ompelin oven yläpuolelle. Sillä tavoin sain kamiinan paloturvallisesti mieleiseeni kohtaan telttaa, missä puuhuolto onnistuu helposti ja tila on optimaalisesti käytettävissä, vaikka majoittujia olisi enemmänkin. Kamiina alla pidän sammutuspeitettä ja vaneria suojaamassa maata. Levyn päällä kamiina ei talviaikaan myöskään uppoa lumeen. Varmuuden varaksi voi teltan vielä varustaa häkävaroittimella, mutta kun luukku on kiinni, on veto hyvä.

Ohut pelti tietää teräviä särmiä, siksi pakkauksesta löytyvät sormikkaat, jotka suojaavat myös nokeentumiselta.

Omimmillaan Pohjois-Suomen erämaissa

Kevyt kamiina ei varaa lämpöä, joten tulen sammuttua ja hiilloksen hiivuttua teltta jäähtyy nopeasti, siksi kunnollinen talvimakuupussi tarvitaan, toki pakkasen määrästä riippuen, ellei sitten ole valmis pitämään kipinävahtia yölläkin, ja käytössä on riittävä puuvarasto. Kamiinaan sopii muutama halko, joten suuria määriä polttopuuta ei saa kamiinassa poltettua, ellei sitten hehkuta kamiinaa ”mansikkana” koko yön. Vetoa pystyy myös säätämään, eli sytytyksen jälkeen riittää pienempikin veto, mikä hillitsee puunkulutusta. Ikean sininen kassi riittää reilun kymmenen asteen pakkasessa pariksi illaksi ja aamuksi, pariksi kolmeksi tunniksi kerrallaan.

Polttopuun saatavuus rajoittaa kamiinaretkeilyä, sillä polttopuut pitää useimmiten olla omasta takaa. Metsähallituksen reiteillä retkeillessä ei tulipaikkojen liitereiden polttopuita saa polttaa kamiinassa, joten omat puut on varattava ahkioon mukaan, se tietysti rajoittaa käytön tietä lähellä oleville tulipaikoille. Sama käytäntö on voimassa koko maassa.

Itä- ja Pohjois-Suomen valtion maat ovat kotatelttailijan ominta aluetta. Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa voi valtion mailla, talousmetsissä, erämaa-alueilla ja kansallispuistojenkin syrjäosissa, missä järjestyssääntöjen puitteissa tulenteko ja leiriytyminen ovat vapaata, kamiinassakin käyttää maasta löytyviä risuja ja muuta vähäarvoista puuta. Aluekohtaiset säännöt selviävät luontokeskuksista, www.luontoon.fi:stä, alueiden järjestyssäännöistä tai hoito- ja käyttösuunnitelmasta.

kamiinatelttailuyövy luonnossa

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €