Toisin kuin jänikset, ketut kasvavat yhdessä sisarustensa kanssa. Pentue harjoittelee yhdessä elämässä tarvittavia oppeja.

Kettuperhe pitää yhtä myöhään syksyyn. Sekä äiti että isä osallistuvat poikasten hoitoon. Molemmat kantavat jälkikasvulleen saalista maisteltavaksi. Pikkuketut ilmestyvät ensimmäisiä kertoja ulos pesästä noin neljän viikon ikäisinä.

”Meidän pantakettumme jättivät syntymäelinpiirinsä uudenvuoden paikkeilla”, sanoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Kaarina Kauhala, joka on selvittänyt kettujen ja mäyrien elämää radioseurannan avulla.

Muualla Euroopassa on todettu, että naaraspennut saattavat jäädä asumaan vanhempiensa reviirille ja osallistua seuraavana kesänä pikkusisarustensa hoitoon. Suomessa tätä ei ole kuitenkaan tutkittu.

Ketut viihtyvät monenlaisissa ympäristöissä, ja niitä elääkin kaikkialla Suomessa. Vaikka repolaisia näyttää nykyisin vilisevän siellä sun täällä, riistakolmiolaskentojen perusteella ne ovat viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana vähentyneet pääosassa maata.

Lue lisää ketunpentujen ja muiden metsän lasten kesäpuuhista Suomen Luonnon kesänumerosta!

Video: Nina Mönkkönen
Teksti: Mari Pihlajaniemi

ketutpoikaset