47/100

Eteläisessä Suomessa palokärjen pojat ovat juuri näinä päivinä lähdössä pesäkoloistaan. Toki pesinnän vaihe vaihtelee, mutta kuvan kotikolostaan kurkistelevat palokärjet ovat todennäköisesti jo kiertelemässä vanhempiensa kanssa kotimetsässään. Ne on kuvattu Tuusulassa 4. kesäkuuta eli viisi päivää ennen tämän jutun julkaisua.

Palokärki on uskollisimpia metsiemme paikkalintuja. Sen tärkeintä ravintoa ovat muurahaiset eri kehitysvaiheissaan. Palokärki on onneksi sopeutunut myös lähellä asutusta oleviin metsiin.

Palokärki hakkaa tyypillisesti joka kevät uuden pesäkolon. Vanhat kolot jäävät muiden lintujen käyttöön. Esimerkkejä uusiokäyttäjistä on kerrottu blogissa 100 päivää luonnossa 6/100.

Kuvan kolon reunoista kuitenkin näkyy, että se on tehty jo tämän vuoden kevättä aiemmin. Ehkä siinä on pesitty jo useammankin kerran. Viereisissä puissa on lisäksi useita palokärjen koloja ja ihan lähellä pesii parastaikaa myös käpytikka. Sen poikaset ovat vielä pieniä, mutta pesäpoikasaika on lyhyt.

Havainnot kertovat, kuinka tärkeitä sopivat pesimäpuut ovat linnuille. Kaikki tämän metsäkulman kolot ovat haavoissa. Palokärjen nokka pystyy kuitenkin jopa honkaan. Pohjolan Linnut kertoo, että palokärki hakkaa jopa 100 kertaa minuutissa pesäkoloa tehdessään. Nokka on iskiessä hieman raollaan. Lastut vain sinkoilevat suuren tikan heittäessä niitä vauhdikkaasti ilmoille. Silti asunnon valmistamiseen voi kulua parikin viikkoa.

Suvisessa metsässä palokärkiä voi seurata nyt, kun poikaset liikkuvat vanhempien kanssa oppimassa maailman ihmeitä. Ja ainakaan hyttyset eivät vielä vaivaa kiikarin kanssa saapastelevaa lintuharrastajaa!

100 päivää luonnossapalokärkipoikasetSuomi 100

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!