Yksi näyttävimmistä perhosistamme, keisarinviitta, on aloittelemassa lentoaan. Kalsea kesäsää on viivyttänyt lennon aloitusta, mutta nyt ensimmäisiä havaintoja on tehty Etelä- ja Keski-Suomessa. Nähtäväksi jää kuinka paljon keisarinviittoja lopulta tänä vuonna lentää, mutta nyt niitä kannattaa tähyillä.

Keisarinviitta on säille altis laji. Se katosi Suomesta kokonaan 1960-luvulla huonojen kesäsäiden seurauksena, mutta palasi takaisin yli kymmenen vuotta myöhemmin. 2000-luvulla laji on levittäytynyt jo Oulun seudulle asti ja jopa pohjoisemmaksi.

Keisarinviitta on melko helppo tunnistaa isosta koostaan, kauniin oransseista siivistään ja takasiipien isosta pyöreästä täplityksestä. Siipien alapinta jakautuu jyrkähkösti kahteen värikenttään: takaosa on oranssi, etuosa vihertävän harmaa.

Parittelevat keisarinviitat. Kuva:Heikki Vasamies

 
Keisarinviitta on rehevän metsänreunan laji. Sitä kannattaa etsiä metsäteiden varsilta ja pieniltä metsänreunusniityiltä.

Keisarinviitat lentävät usein näyttävästi kierrellen melko korkeallakin ennenkuin asettuvat ohdakkeelle tai muulle kukalle imemään mettä.

keisarinviittapäiväperhonenpäiväperhoset

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.