Lämmin ja sateinen syksy on ollut ihanteellinen meille sienenmetsästäjille. Ainakin keltaisena hohtavia kantarelleja, sammalikossa piilottelevia suppilovahveroita ja tutun turvallisia haaparouskuja rouskukumppaneineen löytyy nyt mukavasti metsistä.

Sienistä saa hyvää, kuitu- ja vitamiinipitoista syötävää helposti. Esimerkiksi monet rouskut tosin vaativat esikäsittelyn, nopean 5–10 minuutin keittämisen, joka on myös helppo työvaihe.

Pyysimme teiltä, rakkaat lukijamme hyviä sienireseptejänne ja niitä tulikin ilahduttavasti monta kymmentä. Reseptien perusteella moni näyttää suosivan kantarellia, suppilovahveroa sekä herkkutattia, joita voi käyttää sellaisenaan.
Lämmin kiitos kaikille reseptinsä lähettäneille!

Upota kantarellit marinadiin tai loihdi niistä japanilaista sieniriisiä

Kantarellin hienostunut maku sopii moneen ruokalajiin, mutta monestihan yksinkertainen on parasta, kuten Lotta Lampi toteaa lähettämässään sienireseptissä: Kantarelleja, voita ja hyvä paistinpannu. Muuta ei tarvita! Ihania paistettuna ruisleivän kanssa. Kantarellit voi myös upottaa mausteiseen marinadiin tai tehdä keittoa – pitkän kaavan tai helpomman reitin kautta.

Kantarellimarinadi

vajaa litra pieniä kantarelleja
3 punasipulia
2-5 valkosipulinkynttä
2,5 dl omenamehua
1,5 dl omenaviinietikkaa
1 dl oliiviölyä
pari ruokalusikkaa hunajaa
pari teelusikkaa suolaa
mustapippuria
runsaasti tuoretta persiljaa

Putsaa sienet ja silppua sipulit. Sekoita muut ainekset kulhoon liemeksi ja lisää siihen sipuli ja sienet. Laita jääkaappiin yöksi ja siivilöi liemi aamulla erilleen sienistä, sipulista ja persiljasta. Nauti leivän päällä tai ruoan lisukkeena.
Siitä harvinainen sieniruokaohje, että ei tarvita uunia eikä liettä.
Topi Linjama

Japanilainen sieniriisi sopii hyvin vaikkapa lohen kaveriksi. Kuva: Natalia Davis.

Japanilainen sieniriisi

300 g sushiriisiä
200 g metsäsieniä
300 ml dashia (300ml vettä + 1 tl dashijauhetta)
2 rkl soijakastiketta

Huuhtele riisi hyvin kylmällä vedellä. Lisää riisi kattilaan ja sekoita joukkoon dashi ja soijakastike. Pilko sienet ja asettele riisin päälle. Laita kansi päälle ja anna liota 30 minuuttia. Hauduta riisiä keskilämmöllä 14 minuuttia. Siirrä kattila pois lämmöltä ja anna höyrystyä 10 minuuttia. Älä nosta kantta missään vaiheessa. Lisää päälle voinokare ja ruohosipulia, ja nauti! Loistava lisuke esimerkiksi lohen kanssa.
Natalia Davis

Kantarellikeitto

2 litraa kantarelleja
1 iso sipuli
2 rkl voita
Hieman cayennepippuria
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl kuumaa kasvislientä
1 prk juoksevaa Koskenlaskijasulatejuustoa
1 dl kuohukermaa
Hieman mustapippuria
Hieman suolaa
Lehtipersiljaa

Paloittele sienet pienemmiksi. Hienonna sipuli. Paista sienet ja sipuli kattilassa noin 5 minuuttia. Lisää cayennepippuria ja vehnäjauhot ja jatka paistamista sekoittaen pari minuuttia. Kaada kasvisliemi kattilaan, sekoita. Keitä keskilämmöllä kannen alla 15 minuuttia. Lisää sulatejuustoa ja kerma ja kuumenna sekoittaen keittoa. Lisää suola, pippuri ja persilja.
Sirpa Rautiainen

Helppo kanttarellikeitto

Valmis kanttarellikeitto (Jalostaja) lämmitetään, siitä tulee keiton pohja. Sitten pilkotaan oman maun mukaan tuoreita kanttarellejä sekaan. Persiljaa mausteeksi. Helppo ja yksinkertainen!
Fanni Rauhala

Suppilovahvero kasvaa sammaleisessa kuusivaltaisessa metsässä. Kuva: Johanna Mehtola.

Suppilovahvero taipuu niin lasagneen kuin piirakkaankin

Suppilovahvero on meille monelle niin tuttu sieni, että siihen voi välillä vähän kyllästyäkin. Silloin on syytä uudistaa hieman reseptivarastoa. Syksyn suppissatoa kannattaa kokeilla vaikkapa säväyttävään suppisliemeen – tai miltähän mahtaa maistua kahvilla aateloitu suppilovahveropaistos?

Säväyttävä suppisliemi

Jos ruoastasi puuttuu jotain, niin lusikallinen itse lientä purkista lautaselle.
Sopii kaiken kanssa!

2 dl kuivattuja suppiksia
1 Sitruuna
1 Sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 dl etikkaa
2 dl vettä
1/2 dl sokeria
2 tl suolaa
(mausteita oman maun mukaan)

Laita suppikset ja viipaloidut sipulit+valkosipulit lämpöä kestävään purkkiin.
Kiehauta kattilassa vesi, etikka, sitruunan mehu, sitruunan kuori, sokeri ja suola. Kaada liemi muiden aineiden päälle purkkiin ja anna jäähtyä. Pidä purkkia pari päivää jääkaapissa.
Lauri Lampinen

Suppilovahveropiirakka

Otetaan kaupan voitaikina. Se kaulitaan uunipellille pohjaksi, sisään paistettu sipuli & sieniseos (suppilovahveroa!), mausteena vain suola ja pippuri, sekä timjami. Sitten toinen voitaikina kaulitaan / asetetaan kanneksi koko komeudelle, pistellään haarukalla reikiä pintaan. Paistetaan uunissa, kuin tavallinen lihapiirakka.
Mika Morander

Kahvilla aateloitu suppipaistos

Sipulia
Suppiksia
Vehnäjauhoja
Vettä
Kermaa
Kahvia
Mustapippuria
Suolaa

Sipulit kuullotetaan suolaa perään. Suppikset ja annetaan kypsyä, paahtua ihanaksi. Vähän rasvaa ja vehnäjauhoja annetaan ottaa väriä. Kansi päällä ja lorautetaan vettä kannen raosta nostaa kaiken paistomaun kastikkeeseen, annetaan hetken hautua jauhot kypsäksi. Kermaa ja loraus kahvia, suhde 1dl kermaa /1 rkl kahvia, maun mukaan, taivaallinen cappuccinon tuoksu leijuu kaikkialla. Ihan paras!
Tuula Haasto

Suppilovahverolasagne

1 pkt täysjyvälasagnelevyjä
500g rapeaksi paistettua suppilovahverosilppua suolalla ja mustapippurilla maustettuna
1prk öljyyn säilöttyjä artisokan sydämiä suupaloiksi pilkottuna
2 sipulia silputtuna ja paistettuna
200g pestokastiketta
4dl ruokakermaa
500g mozarellaraastetta, säästä osa pinnalle
Mustapippuria

Laita ainekset vuorotellen vuoan pohjalle aloittaen sienistä. Laita väleihin myös juustoraastetta. Lasagnelevyjen tulee olla juuri ja juuri nestepinnan alla, lisää tarvittaessa nestettä. Paista 180 asteessa noin 50 minuuttia. Anna tekeytyä hetki ennen tarjoamista.
Kati Lampi

Suppilovahveropiirakka

n. 5 dl suppilovahveroita
1 sipuli
voita tai öljyä paistamiseen
2 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
2 dl juustoraastetta
piirakkapohja (itse tehty tai valmis)
suolaa, mustapippuria ja persiljaa

Puhdista ja hienonna sienet ja sipuli. Kuullota sipuli ja paista suppilovahverot voissa, kunnes neste on haihtunut. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä piirakkavuokaan ja esipaista 200 °C noin 10 minuuttia. Levitä sienisipuliseos pohjalle. Sekoita kerma, kananmunat ja juustoraaste. Kaada sienien päälle. Paista 200 °C n. 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.
Maritta Luhtasela

Monta herkkua tateista

Tattien keräämisessä täytyy toimia nopeasti, sillä ne ovat myös monien hyönteisten mieleen. Jos alkusyksyn tattisaalista on saanut talteen pakastettuna tai kuivattuna, voi niistä loihtia ihanaa syksyistä makua vaikkapa munakkaan, pannukakun tai risoton muodossa.

Sienimunakas

Kananmunia
Metsäsieniä (esim. herkkutatteja, kanttarelleja)
Sipulia
Ruohosipulia
Tuoretta basilikaa
Valkosipulinkynsi
Paahdettu seesamiöljy ja nokare voita

Paista sienet silputun sipulin, valkosipulin kanssa, lisää seesamiöljy ja voit, paista kunnes sienet ovat paistuneet hieman ruskeiksi. Vatkaa 4–6 munaa, lisää suola ja mustapippuria, kaada sienten päälle paistinpannulle, lisää silputtu ruohosipuli ja hieman revittyä basilikaa, paista n. 7-10 min.
Virpi Kokkinen

Sienipannukakku

Annoksia: 2–3

500 g tuoreita sieniä (esim. herkkusieniä, kanttarelleja, suppilovahveroita tai sekoitus)
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
Runsaasti voita paistamiseen (sienet imevät voita helposti)
2 dl ruokakermaa (tai vähärasvaista kermaa)
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria (murskattua)

Mausteeksi: tilliä (tuoretta tai kuivattua), persiljaa tai tillinsiemeniä on erinomainen yhdistelmä sieniin. Halutessa 100 g raastettua juustoa pinnalle.
Jouko Huikuri

Tšekkiläinen tatti-munapannu

Annoksia: 4

Noin 5 dl tuoreita tatteja
2 rkl öljyä
Suolaa, valkopippuria, timjamia
4 munaa

Puhdista ja paloittele tatit. Kuumenna öljy pannussa, lisää mausteita maun mukaan. Anna paistua kunnes tatit hieman ruskistuvat. Riko munat suoraan pannuun. Jos haluat, paista ne molemmin puolin. Tarjoa hyvän leivän ja voin kanssa.
Brita Löflund

Herkkutattirisotto

Herkkutatteja
Risottoriisiä
Sipulia
Valkosipulia
Kasvislientä
Valkoviiniä (halutessa)
Parmesaania
Voita/öljyä
Suolaa ja pippuria

Kuullota sipulit ja sienet, lisää riisi ja hetken paiston jälkeen viini. Lisää lientä vähän kerrallaan, kunnes riisi on kypsää. Sekoita lopuksi parmesaani ja mausta. Kermainen syksyherkku!
Johan Luhtasela

Monet rouskulajit pitää esikäsitellä keittämällä niitä 5-10 minuuttia. Kuva: Johanna Mehtola.

Rouskuista herkkuja myös talven varalle

Hyvälle rouskuapajalle osuessa sienikori täytyy ilahduttavan nopeasti. Rouskuja on perinteisesti suolattu ja siten niitä on voinut käyttää pitkin talvea. Suolaaminen on vaivaton tapa säilöä isompikin rouskusaalis. Ja miten herkullista onkaan suolasienistä itse valmistettu sienisalaatti.

Siperialaiset suolasienet

2 l rouskuja
6 rkl karkeaa suolaa
4–5 valkosipulinlohkoa
5-10 kokonaista valko- tai mustapippuria
Kruunutillin kukintoja, mustaviinimarjan lehtiä

Puhdista sienet. Keitä noin 5 minuuttia. Kuori vaahto. Kaada siivilään. Kerrosta lasipurkkiin sienet lämpiminä, suola, sipuli, tilli, pippurit. Viinimarjanlehtiä ylimmäksi. Paina niin että syntyy nestettä. (Ellei tunnu onnistuvan, lisää hieman kuumaa vettä.) Jos löytyy lasipurkkiin sopiva vati, aseta painoksi.
Tarjoilu: Huuhtele kylmässä vedessä, vaihda vettä ainakin kerran. Perunan, smetanan, suolakurkun kera.
Juhani Löflund

Lampaankääpä kesyyntyy pannulla

Väriltään vaalea ja malloltaan kiinteä lampaankääpä on myös monelle sienestäjälle mieluisa metsän saalis. Senkin käyttöön sopii hyvin sanonta vähemmän on enemmän, kuten Jaana Sivosen lähettämä ruokavinkki paljastaa: Paistetut lampaankäävät. Puhdista lampaankäävät, viipaloi ja paista voissa pannulla.

Ruokasienet Suomen luonnossa -kirjan voittajat!

Kaikkien reseptinsä lähettäneiden kesken arvottiin kaksi Tea von Bonsdorffin ja Lasse Kososen kirjaa Ruokasienet Suomen luonnossa (Otava 2025). Kirjan saavat Jouko Huikuri ja Maritta Luhtasela. Onneksi olkoon!

herkkutattiKantarellilampaankääpäMieluisin sienireseptisireseptikyselyrouskutruokasienetsienireseptikyselysuppilovahvero

Tilaa Suomen Luonto

Opi tuntemaan luontosi ja tue Luonnonsuojeluliiton työtä.
Suomen Luonto digitilauksen ensimmäinen kuukausi nyt 1 €!