Voiko biologiassakin kilpailla?

Näin on tehty vuodesta 1990 alkaen. Tänä vuonna sadat nuoret kokoontuivat Tanskan Århusiin selvittämään, ketkä hallitsevat parhaiten biologian teoriaa ja käytäntöä.

Suomen joukkueen osalta valmistautuminen alkoi jo kotimaassa, jossa järjestettiin valtakunnallinen biologian kilpailu lukiolaisille. Parhaiten menestyneet valittiin valmennusryhmään, ja sen kovin kärki edusti Suomea Ärhusissa. Kisaviikon aikana on muun muuassa preparoitu turskaa, läntisellä Itämerellä kun ollaan.

Kun sadat nuoret käsittelevät turskaa, siitä syntyy satoja kalaisia suojatakkeja sekä melkoinen löyhkä. Tämä osa käytännön kokeesta järjestettiinkin ulkotiloissa. Osa kilpailijoista joutui silti keskeyttämään huonon olon vuoksi. Suomen joukkueen kaikki jäsenet suorittivat tehtävän onnistuneesti loppuun.

Turskan eri osien erottelun ja nimeämisen lisäksi käytännön kokeita tehtiin biokemian, kasvitieteen sekä molekyylibiologian aloilta. Kilpailijat osallistuivat myös teoreettiseen kokeeseen.

Suomea Biologian olympialaisissa edustivat Niilo Lehtikuja Espoosta, Oula Norman Oulusta sekä Elias Nietosvaara ja Jori Torkkila Turusta – kaikki osallistujat ovat kotoisin merenrantakaupungeista.

– Meren tila paranisi, jos Puolan ja Venäjän päästöt saataisiin kuriin. Sieltä tulee paljon typpi- ja kalkkipäästöjä, olympiajoukkue pohtii.

– Puhdistusjärjestelmiä pitäisi kehittää varsinkin isojen päästölähteiden osalta. Suomesta voisin mainita sellaisen yksityiskohdan, että vanupuikkojen muoviosat päätyvät viemäristä mereen. Tämä kävi ilmi, kun osallistuin Turussa rantojensiivoustalkoisiin, Torkkila sanoo.

Itämeren tilan kohentaminen on monimutkainen kysymys. Edistystä on jo tapahtunut esimerkiksi rannikkovesien tilassa.

– Ihmisten pitäisi tietää tästä aiheesta enemmän, olympiajoukkue summaa ajatuksensa.

Suomen joukkue voitti kilpailussa kolme pronssimitalia.

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.