Mikä luonnonmarja on terveellisin? Mustikka on antosyaanien aarreaitta, lakka pursuaa ellagitanniinien eliksiiriä.
15.10.2020Teksti: Antti Halkka
Mikä luonnonmarja on terveellisin? Kysymys on yllättävän vaikea. Pitäisi tietää, mikä marjojen bioaktiivisista yhdisteistä on tärkein. Tähän ei ole selvää vastausta.
Kun kaikki terveelliset bioaktiiviset yhdisteet lasketaan yhteen, mustikka on vahvoilla. Sen päihittää viljellyistä kasveistakin selvästi vain marja-aronia, ehkä ruusunmarjakin. Marjojen terveysvaikutuksien tutkiminen on vaikeaa, mutta eri asteista näyttöä siitä on jo sadoista tutkimuksista. Kaikki tässä käsitellyt yhdisteet ovat haitallisilta hapettumisreaktioilta suojaavia antioksidantteja. Kaikki bioaktiivit näyttävät myös hillitsevän erilaisia tulehdusreaktioita. Marjaravinto edistänee verisuontenkin terveyttä. Se voi hidastaa diabeteksen kehittymistä, ja vaikutusta voi olla myös muistisairauksien ehkäisyssä.
Marjat ovat monen yhdisteen tärkein lähde. Luken johtava tutkija Pirjo Mattilan keräämän tiedon mukaan suomalaiset saavat marjoista ja marjatuotteista lähes 90 prosenttia antosyaaneista ja 99 prosenttia ellagitanniineista.
Monipuolinen marjaravinto takaa monipuolisen kirjon yhdisteitä, joiden terveysvaikutuksista on näyttöä.
Proantosyaniidinit
Proantosyanidiniejä on paljon puolukassa, karpalossa, pihlajanmarjassa sekä mustaherukassa. Monilla prosyanidiineillä on tulehdusta lievittäviä vaikutuksia, ja ne edistävät myös sydämen ja verenkiertoelimisön sekä hermoston terveyttä.
Antosyaanit
Antosyaaneja on paljon mustikassa, juolukassa ja variksenmarjassa, mistä kertoo myös näiden marjojen tumma väri. Antosyaanit hillitsevät tulehduksia ja edistävät hermoston ja silmien terveyttä.
Ellagitanniinit
Ellagitanniineja on lakassa ja vadelmassa. Ne ehkäisevät tulehdusta, ja niiden eräitä syöpiä ehkäiseviä vaikutuksia tutkitaan. Ellagitanniineilla saattaa olla hyviä vaikutuksia veren rasvojen koostumukseen ja suolistomikrobistoon.
Fenolihapot
Fenolihappojen vaikutukset näyttävät olevan samantapaiset kuin antosyaanien ja proantosyanidiinien.
Teksti: Antti Halkka
Infograafin tiedot: Pirjo Mattila / Luke /Luonnonvarakeskuksen ja Itä-Suomen yliopiston tutkimukset
Infograafi: Felix Siivonen
Antti Halkka
Antti Halkka toimii Suomen Luonnon toimituspäällikkönä. Hän kirjoittaa lehteen ja sen verkkosivuille luonto- ja ympäristöaiheista. Sää- ja ilmastoasiat ovat yksi kiinnostuksen kohteista. Halkka on koulutukseltaan ekologi (FT).
Vihreät puolukkamatot punastuvat parhaillaan marjojen kypsyessä ja kirjoessa metsän pohjaa. Puolukka on paitsi maistuva marja myös hiilitalouden tärkeä punnus.