258/365

Sääretirp ei ole mikä tahansa niemi. Se on monta kilometria pitkä harjanne, joka kaartaa Hiiumaalta Saarenmaan suuntaan. Jääkauden ja meren muovaama niemi ei ole tyvestäkään kovin leveä, mutta kärkeä lähestyessä se on kuin kivinen kärrytie. Meri liplattaa muutaman metrin päässä molemmin puolin. Meriveden korkeusvaihtelu milloin pidentää milloin lyhentää tien pituutta.

Legendan mukaan Leiger niminen Hiiumaan jättiläinen on rakentanut niemeä tieksi Saarenmaalle, mutta hanke jäi kesken.

Kesällä voi pulahtaa vesiinkin tältä tieltä. Jos meri ei ole liikaa vellonut aalloissa, Sääretirpin rantavedet ovat lämpöiset. Ne ovat silmämääräisesti myös mukavan puhtaat.

Vanhoja luonnonlaitumia on palautettu tirpin kasvulliseen osaan. Sääretirpin kärkeen kulkiessa voi päästä näkemään monta merilintulajia. Ja jos ei turhan päiten harrasta liikaa joka hetkistä somea, voi antaa aivoillensa tilaa pariksi kolmeksi tunniksi aistia luonnon rauhaa, lintujen ääniä, veden liplatusta ja joskus aaltojen voimakkaampaakin kohinaa.

Ps. Eilen illalla kerroin iltahämärissä Oulunkylän ylittäneistä kurjista ja viittasin siihen, että muuton huipun keskiarvo on syyskuun puolivälissä. Äsken sain ystävältäni tietää, että kun lasketaan yhteen yhdeltä paikalta nähdyt Helsingissä tämän päivän (15.9.) aikana muuttaneet kurjet, luku on 6 000. Yhteensä kurkia ilmoitettiin reilusti yli 20 000 Tringan alueella. Aika lailla tilastojen mukaan ovat siis kurjet liikkeellä, vaikka keli ei ole tyypillinen kurjen muuttosääksi.

HiiumaaSääretirpvuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.