256/365

Runoilijan vanha säe yli 100 vuoden takaa ”Kottarainen, se murhelintu, jota harvasti mainitaan” (J.H.Erkko) oli ehkä oikea yleisyysarvio runon kirjoittamisen aikaan.

Välillä kottarainen oli jopa yhdeksi maailman yleisimmistä linnuista mainittu. Sen kanta arvioitiin enimmillään jopa100 miljoonaksi linnuksi. Mm. Suomessa kottarainen on sittemmin vähentynyt reippaasti. Ehkä runoilija näki kauas.

Kun katselen ikkunasta ulos, nyt on aika, jolloin kottaraisetkin ovat lähdössä ja osin lähteneet muuttomatkalle, tosin myös pihlajanmarjoista nauttivalle kottaraiselle on tänä syksynä paljon purtavaa.

Piristämme mieltämme kuvalla kottaraisista, joita kuitenkin esim. naapurimaassamme lahden eteläpuolella eli Virossa on edelleen runsaasti. Siellä on karjaa vapaana ulkona, karjapihoja, myös niittyjä ruokamaina ja luonnonkoloja pesimiseen lehtipuuvaltaisissa metsissä sekä edelleen myös kottaraisen pönttöjä pihoissa.

Mutta syyskesästä voi nähdä vielä Suomessakin kunnon kottaraisparvia, kun linnut kokoontuvat illalla yöpuulle ruovikoihin.

 

kottarainenvuosi luonnossa

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.