260/365

Niittysuohaukkaa ja arosuohaukkaa kutsutaan myös sirosuohaukoiksi, erotukseksi rotevimmista ruskosuohaukasta ja sinisuohaukasta.

Tunnetuin suohaukoistamme yksilötasolla lienee Selja satelliittihaukka, jota on saatu seurata Suomen luonnossa. On hauska, että arosuohaukka on kotiutunut hiljalleen, vaikka vähän vaihtelevastikin Suomeen.

Niittysuohaukkoja pesii muutamia paria etelässä, kiertelevinä niitä näkee toki selvästi enemmän. Mutta jo Virossa niittysuohaukka on aivan olennaisesti runsaampi. Sille otollisia biotooppeja on myös paljon enemmän.

Hyvin vaalean, siniharmaan koirasniittysuohaukan erottaa sinisuohaukasta mustista pitkistä juovista siivillä. Erottava tuntomerkki on myös, että niittysuohaukalla on valkoista yläperässä selvästi vähemmän kuin sinisuohaukalla. Sama tuntomerkki erottaa myös ruskeat naaraslinnut toisistaan.

 

Kaikille suohaukoille on ominaista rauhallinen, hontelon keinahteleva, vaikkakin käänteissä ja saaliiseen iskiessä hetkittäinen sähäkkäkin liikkuminen ja siipien selvä v-asento. Siivet ovat pitkät, samoin pyrstö. Kun suohaukat saalistavat avoimessa maastossa kuten melko matalalla pellon, niityn tai kosteikon pinnassa, ne ovat melko näkyviä ja helposti havaittavia, kauniita haukkoja.

arosuohaukkaniittysuohaukkaruskosuohaukkasinisuohaukkaSirosuohaukkavuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.