262/365

Yllytän kiikaroimaan lintujen värirenkaita. Niitä on linnuilla aiempaa enemmän. Joillakin linnuilla renkaita on jaloissa, mutta esimerkiksi hanhilla ja joutsenilla kaularenkaina. Tyypillisesti värirenkaissa on numero ja kirjainkoodit. Ison linnun tavallisestakin renkaasta voi saada hyvissä olosuhteissa luettua tiedot ja tehdä ilmoituksen Luomukseen. Luomus on siis Luonnontiettellinen Keskusmuseo, joka on Helsingin Yliopiston erillislaitos. Sen nettisivuilla www.luomus.fi on paljon kiinnostavaa tietoa lintujen rengastuksesta.

Värirenkaiden avulla saadaan paljon tärkeää tietoa lintujen liikkeistä, muutosta, talvehtimisalueista, linnun saavuttamasta iästä jne. Tällä tutkimustiedolla on tärkeä merkitys myös lintujen suojelussa. Ja värirenkaitten tuoma tieto on kiinnostavaa jo sinänsä. Harrastaja pääsee mukaan kiehtovaan tutkimukseen.

Pitkäjalkaisella kurjella on molemmissa jaloissaan kolme värirengasta. Näin on mahdollista saada merkityksi värirenkaiden yhdistelmien avulla iso määrä yksilöllisesti maastosta tunnistettavia lintuja.

Värirenkaan sisältämän informaation voi tallettaa huolellisesti havaintovihkoon. Tarkalla katselulla kaukoputkella onnistuu useinkin nappaamaan tiedon aika kaukaakin, vaikka joskus lämpöväreily häiritsee. Digikuvan voi halutessa siirtää Luomukselle osana havaintoilmoitusta, sen liitteenä.

Havainnoitsija saa myös yhteenvedon rengastetun linnun aikaisemmista vaiheista Luomukselta. Siinä on usein hyvinkin kiinnostavaa tietoa linnun koko elämän varrelta.

Jäämeren satamassa Vardøssä Pohjois-Norjassa osui vastaan samankesäinen rengastettu ja värirenkaan kirjaintunnuksineen samalla saanut tiira.

rengastusvuosi luonnossaVärirengas

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €