Sain kuluneena keväänä kunnian osallistua Uutelan Herppipolun avajaisiin. Kyseessä on Helsingin kaupungin uusi luontopolku, joka esittelee herppien eli sammakkoeläinten, liskojen ja käärmeiden elämää. Upeat kuvat ja tekstit ovat biologi, luontokuvaaja ja tietokirjailija Antti Kolin käsialaa. Avajaisissa Koli itse esitteli polun ja sen varrelta ne paikat, joissa todennäköisimmin herppejä voi havaita. Vapun kynnyksellä järjestetyissä avajaisissa kuulimmekin sammakoiden kurnutusta ja näimme rantakäärmeen ja kyyn. Painoin mieleeni paikan, jossa keskikesällä voi nähdä kymmeniä sisiliskoja lämmittelemässä aurinkossa, ja päätin, että tänne vielä tuon koko pesueen.

Juhannuksena sitten koitti se hetki, kun pyöräilimme Uutelan kodalle ja lähdimme Helsinki-huussin kautta Särkkäniemeä kiertävälle polulle.

Lapset, se pienempi ja vilkkaampikin, jaksoivat kävellä rauhallisesti ja meluamatta. Emme kuitenkaan onnistuneet näkemään herpin herppiä – emme edes käärmeen nahkaa. Silti pelkkiin herppipolun opastauluihin tutustuminen oli antoisaa. Perehdyimme, kuinka kyy- ja rantakäärmeen erottaa toisistaan, miltä nahkaa vaihtava käärme näyttää, millaisilla paikoilla sisiliskot viihtyvät ja missä sammakot keväisin kurnuttavat.

Herppipolkuun tutustumisen lisäksi Uutelan Särkkäniemessä oli leppoisaa mutustella eväitä, loikoilla merenneitona rantakivellä sekä heitellä leipäkivia – ja bongasimme me sentään merimetsoja, muita vesilintuja, hyttysiä sekä lehmän. Pesueelta siis lämpimät suositukset retkikohteelle! Ehkä toisella kertaa onnistaa myös herppien suhteen.

Antti KoliHelsingin kaupunkiherpitherppiherppipolkukäärmeetliskotluontopolkumatelijatsammakkoeläimetsammakotSärkkäniemiUutelaVuosaari

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.