Teen pääasiassa nelipäiväistä työviikkoa ja saan keskellä viikkoa nauttia arkivapaasta ihan itsekseni. Monet pääkaupunkiseudun retkikohteet ovat tulleet jossain määrin tutuiksi, mutta suosittu Luukin ulkoilualue oli syystä tai toisesta jäänyt kokematta. Helsingin kaupungin omistama alue sijaitsee Espoossa ihan Nuuksion kansallispuiston kyljessä, ja sinne pääsee helposti bussilla 345 Elielin aukiolta Helsingin päärautatieaseman vierestä.

Viime viikon keskiviikkona suuntasin heti aamulla Luukkiin vievään bussiin ja jäin kyydistä Luukin pysäkillä. Halusin kiertää useiden lampien kierroksen ja pulahtaa ainakin parissa lammessa.

Keskellä viikkoa ulkoiluteillä ei ollut tungosta. Kävelin ensin Hauklammen rannalle uimaan ja evästelemään. Vaikka ulkoilutiet olivat omaan makuuni vähän turhankin leveitä, niin maisemat olivat monin paikoin suorastaan erämaiset. Hauklammen vesi oli raikasta, mutta samalla yllättävän lämmintä.

Mitä muuta sieltä Luukista sitten löytyikään lampien lisäksi? No ainakin sieniä, mustikoita, suopursun tuoksua, lahopuita, kääpiä, suunnistusmahdollisuuksia, kuluneita opastauluja, huusseja, tulipaikkoja ja jyrkänteitä. Kun lopuksi vielä suuntasin Vihdintien ali Kaitalammen rantaan, sieltä löytyi uimapaikka uimakoppien ja laiturin kera. Ennen paluumatkaa pulahdinkin laiturilta syvään ja kapeaan Kaitalampeen.

Toisella kertaa tuon pesueen poikasetkin hyppimään laiturilta veteen – ja luultavasti palaan Luukkiin yksiksenikin. Arkivapaapäivän retki oli sen verran voimauttava kokemus.

HalkolampiHauklampiKaitalampilampiLuukin ulkoilualueLuukkaaLuukkiMustalampi

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.