Helsingin Kaivopuiston edustalla, vain parin minuutin venematkan päässä mantereesta sijaitsee luonnoltaan ja miljööltään viehättävä Harakan saari. Helsingin keskustasta tai sen tuntumasta pääsee moneen muuhunkin saareen, kuten Suomenlinnaan, Vallisaareen ja Pihlajasaareen, mutta tämä pikkuruinen Harakka on jäänyt ainakin itselleni tuntemattomammaksi.

Harakka on entinen puolustusvoimien saari, josta löytyy nykyisin muun muassa luontopolkuja, grillipaikka, luontokeskus sekä taiteilijatalo. Kalliorannat, niityt, pienet metsälaikut, pitkospuut sekä Suomen ja Venäjän armeijan aikaiset rakennukset luovat mielenkiintoisen ja omalaatuisen tunnelman.

Viikko sitten saaressa käydessäni osa kasveista oli jo kuihtunut talventörröttäjiksi, mutta toiset lajit – kuten rantakukat, kannusruohot ja rantatädykkeet – kukkivat yhä. Yksittäisiä kimalaisiakin oli liikkeellä, ja kuusi- ja talitiaiset sekä muut pikkulinnut ääntelivät pensaikoissa.

Saarelta näkee kaikkiin ilmansuuntiin. Etelässä siintää Kaivopuisto, kaakossa Suomenlinna, lounaassa avomeri ja lännessä Munkkisaari, Hernesaari ja Jätkäsaari.

Harakan saarelle pääsee 22.10.2023 saakka päivittäin Merenkävijöiden yhteysveneellä. Vielä tänä syksynäkin ehtii siis Harakkaan, vaikkapa syyslomalla. Luontokeskus meni valitettavasti syyskuun lopussa kiinni, mutta taiteilijatalo on ymmärtääkseni yhä auki. Itse ehdin viime hetkellä nähdä Taiteilijoiden saari -näyttelyn, mutta taiteilijatalon tilat ovat kiinnostavat ilman näyttelyäkin ja lokakuussa Galleria Lennättimessä on vielä Pira Cousinin näyttely 10.–15.10.2023.

Tällä kertaa kävin itsekseni Harakassa, mutta viimeistään ensi keväänä otan koko pesueen mukaan. Luontokeskuskin aukeaa jälleen toukokuussa.

Ennen retkeä kannattaa tarkistaa Harakan saaren palvelut. On esimerkiksi hyvä tietää, että grillipaikalle täytyy tuoda omat puut. Kahvilaa Harakassa ei ole, mutta jos eväät unohtuvat, voi retken jälkeen ruokailla vaikkapa Kaivopuiston puolella aivan venelaiturin kupeessa olevassa kahvilassa.

Harakan saariHarakan TaiteilijataloharakkahelsinkiKaivopuistoluontokeskusluontotaloMerenkävijätmeriSaaristotaidetaidenäyttelyyhteysvene

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi 59,50 €/vuosi