Olin pesueen poikasten kanssa syyslomalla kotikaupungissani Seinäjoella. Siellä lukioikäisenä tutustuin hienoon avosuohon, Paukanevaan, jonka kasvillisuudesta olisin halunnut tehdä tutkimuksen. Tutkimus jäi pelkäksi aikeeksi, ja näin jälkeenpäin kasvibiologina hymyilyttää, sillä suokasvillisuuden lajintuntemus ei ole lainkaan helpoimmasta päästä. Rahkasammalten lajinmääritystä voi pitää omana taiteen lajinaan, eikä sarojakaan usein tunnista ihan tuosta vain.

Lukiolaisena seisoin suolla kumisaappaat jalassa neuvottomana hyttysten inistessä korvan juuressa. Silloin Paukanevalla ei ainakaan tietääkseni ollut pitkospuita, ja rämmin eteenpäin upottavassa suossa. Paljon myöhemmin, kun olin jo saanut lapsia, kuulin Paukanevan pitkospuureiteistä, ja kävimme äitini kanssa reittejä testaamassa valtatie 18:n suunnasta. Nyt halusin Paukanevalle uudestaan – johonkin sen eri kulmaan kokemaan syksyisen suon ruskan, hajut ja muun tunnelman.

Tällä kertaa lähdimme matkaan Isosalon aloituspisteestä, josta on lyhyt kävelymatka lintutornille. Isosalon lähelle, Nurmon keskustaan, pääsee myös julkisilla kulkuneuvoilla.

Pitkospuut eivät alkaneet heti pysäköintialueelta, vaan ensin piti taivaltaa leveää pururataa pitkin rämeiden läpi, peltojen ohitse. Taivallus kuitenkin kannatti, sillä pitkospuille päästyämme saimme ihailla avosuomaisemaa, jossa pakkanen oli kuorruttanut kaiken kauniilla kuuralla. Suovarpujen lehdet olivat pitsimäisiä ja lämpäreiden pinnalla kimmelsi jää. Ilmassa tuoksui jo talvi.

Emme olleet ajatelleet, että pakkanen teki pitkospuutkin liukkaiksi, mutta rauhallisesti tassutellen pääsimme liukastumatta lintutornille. Voimalinja hieman pilasi maisemaa, mutta sen ali päästyämme suomaisema oli lähes erämainen. Lintutornista avautuvat maisemat olivat upeat, ja lämmin kaakao, kahvi ja muut eväät lämmittivät ja virkistivät alkavan talven viileydessä.

Iltapalalla koko porukka totesi, että retki oli ehdottomasti sen päivän kohokohta. Pesue, pesueen mummia myöten, siis lämpimästi suosittelee retkeä loppusyksyiselle tai talviselle suolle! Talvella soilla voi liikkua myös hiihtäen.

eväätIsosalolintutorniNurmoPaukanevapitkospuutrahkasammalsaratSeinäjokisuosuoretki

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €