40/2023

Kainuussa Paltaniemen itärannalta on syyskuun lopulla laskettu jopa 755 hömppäriä yhden päivän lukuna matkalla länteen (Hannu Rönkkö ja Juha Mannermaa). Se on vankalle paikkalinnulle hömötiaiselle suuri päiväkohtainen määrä. Hangossa Haliaksella laskettiin yhtenä päivänä jopa 2971 hömötiaista (Haliaksen tiedote). Myös närhien vaellus on käynnistynyt.

Vaikka paikkalintu hömötiaisen vaellusmäärät ovat Haliaksen parhaiden päivien luvuissa kymmenes- tai kahdeskymmenesosan luokkaa verrattuna kuusitiaisen tämän syksyisen vaelluksen villeimpiin päiviin, hömötiaisen vaellus on kuitenkin lajille ennätyksellinen. Kuusitiaisten päiväluvut ovat kelien mukaan vaihdelleet paljonkin, Mutta sunnuntaina 1.10. tuli jälleen Haliakselta raju piikki: 69 417 vaeltavaa kuusitiaista. Havainnoitsijat löytyvät Tiirasta. Hömötiaisesta en löytänyt 1.10. koskevaa merkintää Haliakselta, kun tätä kirjoitan.

Koska hömötiaisia on syyskuulla saatu Haliaksella myös rengastettua ja varmaankin myös mitattua, on kiinnostavaa, minkälainen arvio hömötiaisten vaelluksen lähtöpaikoista voidaan ehkä tehdä. Viitteitä on, että vaellus käynnistyi melko kaukana idässä. Lähtöalueen sijainti ja laajuus suhteellistavat lukumääriä.

Hömötiaisen musta päälakikalotti jatkuu tällä linnulla tuuheana pitkälle niskaan. Kuvat: Samuli Haapasalo

Yllä on Viron länsirannikon Puisen niemeltä 28.9.2023 kuvaamani hömötiainen, jonka musta päälakikalotti näyttäisi jatkuvat aika tuuheana ja suomalaiseen tavan hömppäriin nähden pitkähöyhenisenä paljon normaalia kauemmaksi niskaan. Toki aina on myös yksilöllisiä eroja. Ero tällä linnulla on kuitenkin aika suuri.

Pyrstötiainen, monen suosikkilintu, Puisen niemellä.

Kun otin blogin kuvia 28.9.2023 Viron länsirannikon Puisen niemellä, sen viimeisissä katajikoissa ennen merta pyöri useita hömötiaisia. Muut tiaiset lensivät suoraviivaisemmin merelle. Alpo Koukila laski muuttoa ja vaellusta neljän tunnin jakson. Sinä aikana hömötiaisia lähti merelle noin 211, tosin mehän emme tiedä menivätkö ne todella meren yli vai kääntyikö osa takaisin, Koukila toteaa. Muita muuttajia Koukilan 28.9. neljän tunnin seurantajaksossa oli seuraavasti: kuusitiaisia vain 42, pyrstötiaisia 540, sinitiaisia 1340, hippiäisiä 242, viiksitimaleita 221. Varsin mielenkiintoinen lajikirjo eri vaeltajia! Paikka on sama, josta Alpo Koukila ja Tarvo Valker laskivat ennätykselliset jopa 50 900 vaeltavaa kuusitiaista neljän tunnin aikana kahdeksan vuotta sitten 3.9.2015.

Viiksitimalit muuttivat korkealle nousseissa äänekkäästi ”rätisevissä” parvissa.

Kannattaa seurata edelleen lintujen vaellussyksyä. Tällaiset syksyt ovat harvassa!

Hippiäinen kauniissa Katajassa Viron länsirannikon Puisen niemessä.

hippiäinenhömötiainenkuusitiainenpyrstötiainensinitiainenvaellusviiksitimalivuosi luonnossa

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €