39/2023

Suomessa lintujen vaellukset osuvat useimmiten loppukesään ja alkusyksyyn. Pähkinähakkien vaellus saattaa alkaa jo heinäkuussa ja se voi olla täydessä vauhdissa elokuun alussa. Eurooppalaisen nimirodun hakkeja pesii vähälukuisina pähkinälehtojen vaiheilla aivan etelärannikolla. Mutta itäisemmän alalajin vaellukset voivat tuoda Suomen kautta kymmeniä tuhansia lintuja. Pieniä määriä vaeltajistakin saattaa jäädä pesimälinnuiksi eri puolelle Suomea.

Pähkinähakki on kaunis ja jokseenkin peloton lintu, sitä voisi kutsua vaikka etelän kuukkeliksi. Alla oleva lintu on Sipoosta.

Nyt pähkinähakkeja on jonkun verran liikkeellä. Kannattaa siis katsella mm. puistojen sembramänniköitä. Tänä vuonna vaeltavia närhiä ei ole osunut silmiini.

Syyskuun alkupuolella tehtiin Joensuun seudulla ennätyksellisiä sisämaan havaintoja kuusitiaisten lähdöstä vaellukselle, yhden päivän luku oli 2700. Rannikon niemissä kuusitiaisten vaellus saattaa joskus nousta huikeisiin lukemiin. Virossa Puisen niemessä on 3.9.2015 laskettu jopa 50 900 linnun aamupäivän päiväennätys. Kuusitiaisia kannattaa pitää silmällä.

Ja viime viikon torstailta 21.9.2023 saatiinkin Hangosta uusi Suomen ennätys yli 26 500 kuusitiaista vaelluksella yhden päivän lukuna. Ylivoimainen enemmistö oli nuoria lintuja.

Tämä kuusitiainen hypähtää lentoon Viron Läänemaan Puisen niemen kärjen kataikosta ennätysvaelluksen aikana syyskuussa 2015.

Myös käpytikka yltyy aika ajoin vaellukselle loppukesästä ja alkusyksystä. Tänä vuonnakin käpytikkoja on liikkeellä, vaeltajien määrä ei kuitenkaan ole kovin suuri.

Kaikki kolme käpylintuamme, joista pikkukäpylintu on ylivoimaisesti yleisin, ovat säännöllisen epäsäännöllisiä vaeltajia. Havupuiden siemeniin erikoistunut ruokavalio ohjaa käpylintuja tuhansienkin kilometrinen siirtymiin eri ilmansuuntiin sen mukaan milloin ja missä käpyjen siemenet kypsyvät ja niitä on riittävästi pesimiseen ja poikasten ruokkimiseen.

Havupuista saatava ravinto on yhteistä kaikille edellä oleville vaeltajille, kuusitiaisille vähän eri tavalla kuin muille.

Viron Läänemaalla Puisen syysmuuton aikana kiinnostavasti lounaaseen suuntaavalla niemellä oli tikoista puolitoista viikkoa sitten käpytikkojen lisäksi pari valkoselkätikkaa ja pikkutikkaa. Aika näyttää, miten syksy etenee! Kuusitiaisen vaellus näkyi, vaikka ei havaintopäivänä suurin numeroin. Joukossa luonnollisesti sinitiaisia, jotka ovat osittaismuuttajia ja sähäköitä pyrstötiaisia. Nyt on Puisen niemellä liikkeellä myös osittaismuuttaja hippiäisiä. Tänä syksynä on hömötiaisen ääniä kuulunut muuallakin kuin tämän vankan paikkalinnun metsissä.

Vaellus voi täydentää Suomen valkoselkätikan kantaa.

hömötiainenIsokäpylintuKirjosiipikäpylintukuusitiainenkäpytikkaPikkukäpylintupikkutikkavalkoselkätikkavuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.