Hyvä marjalintusyksy tulossa
Hyvälle marjalintusyksylle on nyt erinomaiset edellytykset, aika näyttää mitä näemme.
Hyvälle marjalintusyksylle on nyt erinomaiset edellytykset, aika näyttää mitä näemme.
Pihlajanmarjat ovat kypsymässä, huomennahan on jo lokakuu. Sen lisäksi, että pihlajanmarjoja on tänä vuonna monilla alueilla hyvin paljon, ne ovat myös kauniin isoja ja hyvälaatuisia. Läheskään aina runsas kukinta ei johda syksyllä näin hienoon ja hyvälaatuiseen satoon. Samalta näyttää muuallakin Pohjois-Euroopassa.
Pihlajanmarjojen määrään ja laatuun perustuu otsikon ennusteeni hyvästä marjalintusyksystä. Sitä saattavat vahvistaa tänä vuonna monelle lajille otolliset kevään ja kesän hyvät pesimäolosuhteet. Toki syksyn säät voivat vielä vaikuttaa pihlajanmarjojen säilymiseen.
Aika näyttää. Lupaan pitää blogin seuraajat ajan tasalla eri lintulajien suhteen.
Ensiksi ehtivät pihlajanmarjojen kimppuun rastaat, mustarastaat lähinnä yksittäin, räkätit suurissa parvissa, joukossa jonkun verran punakylkirastaita, joskus kottaraisetkin. Olenpa Varanginvuonon kaamoksessa nähnyt varisparvenkin nälissään pihlajanmarjojen kimpussa. Syksyn edetessä ilmestyy lisää punatulkkuja pikkuparvissa. Kauniit ja heleä-ääniset tilhet valuvat pohjoisesta etelämmäksi suuremmin joukoin sitä mukaa kuin marjat loppuvat, ensimmäiset kuitenkin yleensä jo pian lokakuun alussa.
Kaikkein eksoottisimmat ”papukaijamaiset”, vahvanokkaiset taviokuurnat ovat vuorossa loppusyksystä ja alkutalvesta. Niitä on hauskasti tummanpunaisia (vanhat koiraat) ja vaihtelevasti vihertävän keltaisia ja harmaan sävyisiä (naaraat ja nuoret linnut). Mutta niitä saapuu etelään asti aika oikullisesti.
Katseltavaa piisaa lenkkeilijöille myös kaupunkialueilla, joissa on tilaa pihlajille. Pohjoisen linnut saattavat viipyä pitkään, kun pihlajanmarjoja on koko maassa. Taviokuurnien vaelluksen ulottumiseen etelärannikolle saakka vaikuttaa myös se, kuinka paljon marjoja on vielä jäljellä rastaitten jäljiltä loppusyksystä ja alkutalvesta. Jäämme odottamaan mielenkiinnolla kauniiden marjalintujen eri lajien saapumista itse kunkin kotiseudulle!