272/365

Tänä syksynä pihatuijassa on aivan hurjasti siemeniä, jotka juuri nyt ovat kypsiä. Vanha kanadantuija on aivan kadun vieressä Helsingissä. Se on varmaankin istutettu jo v. 1939, kun nämä pihat on pientaloalueelle suunniteltu. Se tarkoittaa, että pitkän tovin se on linnuille siemeniäkin kasvanut.

Syksyn poikkeuksellisen runsas siemensato on houkutellut tänään pinjaan jopa kymmenkunta sinitiaista ja tusinan vihervarpusen parven, joka on jo viikon verran häärännyt tuijan siementen kimpussa. Vihervarpuset milloin heittäytyvät viheltäen levottomina lentoon, vuoroin ruokailevat huomaamattomasti pinjassa.
Sinitiainen on niin ketterä, että se roikkuu kynsillään jopa siemenkodassa, josta se samanaikaisesti poimii syötävää nokkaansa!

Pihalta kuului myös yöllä muuttaneen ja päiväksi levähtäneen hippiäisen korkeat vihellyssarjat. Myös närhet löytävät viherreittejä Vantaanjokivarresta pihoihin. Mustarastas lymyilee pinjan lehvien suojassa. Se on lähellä, mutta aina valpas. Kesällä tuota pinjan lehvästön suojaa käyttävät pesimiseen myös sepelkyyhkyt.

sinitiainenvihervarpunenvuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.