Pähkinänakkeli kirsikkapuun oksalla. Nämä kuvat on otettu viikko sitten piharuokinnalla Virossa. Kuvat: Samuli Haapasalo

274/365

Ilmat viilenevät. Yö pitenee. Päivä lyhenee. On hallojakin. Ne linnut, joilla on perimässään viesti piilottaa ruokaa, ovat nyt aktiivisimmillaan hamstraamassa ruokaa talven varalle.

Yksi näistä on pähkinänakkeli, joka onkin mitä melkoisin hamsteri. Jos se osuu ruokintapaikalle, tyypillisesti minuutin tai muutaman välein se käy nopeasti nappaamassa kerralla nokkaansa useita kuorittuja auringonkukan siemeniä tai vielä houkuttelevampia maapähkinän paloja ja kiirehtää kätkemään ne kaarnanrakoihin, puunkoloihin ja kaikkiin mahdollisiin kätköpaikkoihin. Ja kohta se taas huristaa hakemaan uutta lastia talven eväiksi.

Jyviä pähkinänakkelin nokassa pitkin ja poikin.

Jos eteläiseen Suomeen syksyisin Virosta – kylläkin hyvin harvinaisena – vaeltelevaa pähkinänakkelia yrittää houkutella ruokinnalle tai lintulaudalle, ajankohta on nyt mitä otollisin. Siperialaisen alalajin isompaa vaellusta ei tänä syksynä näytä tulevan, mutta yksittäisiä nakkeleita saattaa kuitenkin olla liikkeellä. Näiden vaellusten jälkeen pieni määrä nakkeleita myös pesii eri puolilla Suomea. Ja joka talvi joku onnekas saa nakkelin lintulaudalleen tai ruokintapaikalle.

hamstrauspähkinänakkelitalviruokintavuosi luonnossa

Tilaa uudistunut Suomen Luonto!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!