Tällä hetkellä vietetään monien mielestä vuoden ikävintä aikaa. Marraskuussa on pimeää, harmaata ja suurimmassa osassa maata lumetonta. Sen lisäksi nyt on monilla kiireisin aika vuodesta niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Ennen vuodenvaihdetta tulee saada maailma valmiiksi, eikä joulun rauhaisa tunnelma yllä marraskuulle asti. Luontoon lähteminenkään ei innosta, jos ulkona on jatkuvasti pimeää, harmaata ja märkää.

Mutta entä jos marraskuun pimeyden ja harmauden yrittäisikin kääntää sen voimavaraksi? Loppuvuoden hektisessä ilmapiirissä olisi hyvä nauttia arkisista hetkistä ja hyödyntää kaikki mahdollisuudet rentoutumiseen kiireen keskellä.

Tässä muutama vinkki, joiden avulla voit ottaa kaiken irti vuoden pimeimmästä ajasta.

Lähde tunnelmalliselle retkelle. Marraskuun illat ovat pimeitä, se on vain pakko hyväksyä. Lyhyt päivä ei kuitenkaan ole syy jättää retkeilyä välistä! Valitse suosiolla retkikohteeksi jokin kotia lähellä oleva sijainti tai esimerkiksi nuotio- tai laavupaikka, jonne pääset kävelemään helposti pimeässäkin. Nyt ei tarvitse suorittaa! Jos sataa, kannattaa suunnata keittokatokselle, laavulle tai muuhun suojaisaan paikkaan.

Pakkaa mukaan kynttilöitä ja lyhtyjä, hyvät eväät, kuumaa juotavaa sekä tietysti lämpimät ja sateenpitävät vaatteet. Kantamuksia voi olla kerrankin enemmän, kun niitä ei tarvitse raahata mukana pitkää matkaa. Vietä tunnelmallinen ilta kynttilänvalossa herkkueväiden äärellä, tietysti myös hyvässä seurassa. Samalla kuin huomaamatta tulet nauttineeksi luonnosta ja raittiista ilmasta!

Suuntaa luontokohteeseen, jolle harmaus, sumu ja sade tekevät oikeutta. Aurinkoisella kelillä lähes kaikki paikat näyttävät kauniilta, mutta moniin kohteisiin tulee aivan uudenlainen tunnelma marraskuisella säällä. Esimerkiksi suokohteisiin sopii todella hyvin harmaa ja sumuinen keli. Marraskuun myrskyisellä ja tuulisella ilmalla myös merenranta on varsin tunnelmallinen. Tai miten olisi retki vanhaan metsään jonakin harmaana päivänä? Retkikohteita pääset valitsemaan täällä.

Ihaile marraskuun visuaalisuutta. Harmauden keskellä pienetkin väriläikät pääsevät loistamaan. Viimeiset ruskanväriset lehdet, puissa lentelevät linnut tai ainavihannat kasvit erottuvat aivan uudella tavalla harmaata taustaa vasten. Nappaa täältä kuvausvinkkejä marraskuun maisemaan.

Nauti valosta aina kun pystyt. Vaikka päivä on lyhyt, tulisi valoisasta ajasta ottaa kaikki irti. Marraskuussa kannattaa pohtia, voisiko esimerkiksi työpäivän keskellä lähteä lyhyelle kävelylle. 15 minuutinkin kävely raittiissa ilmassa tekee ihmeitä, mutta on harvoin haitallisesti pois työnteolta. Voisitteko vaikka työkavereiden kanssa sopia tietyn ajan yhteiselle ulkoiluhetkelle?

Anna itsellesi lupa rauhoittua. Vaikka kaamoksen keskellä olisi hyvä muistaa liikkua ja ajan viettäminen luonnossa lisää tutkitusti hyvinvointia, on vuoden pimeimpänä hetkenä tärkeää myös antaa itselleen lupa rauhoittua. Polta kynttilöitä, makoile sohvalla villasukat jalassa, juo lämmintä lempijuomaasi ja lue vaikkapa jotain hyvää lehteä – esimerkiksi Suomen Luontoa.

kaamosmarraskuu

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.