On mennyt vain pari vuorokautta siitä, kun luistintemme alla oleva kuurankukin kirjailtu jää on syntynyt. Jää on silti ehtinyt kypsyä sen verran vahvaksi, että se ei ritise ja laula luistimen alla. Ennätyslämmintä alkusyksyä seurasi tavallista kylmempi loppusyksy ja talven alku, ja se on mahdollistanut retkilusitelukauden avauksen varhain.

Suuntaamme niin pitkälle joen jäitä myöten, kuin se on jään kantavuuden kannalta turvallista ja retkiluistelun kannalta mielekästä: kohti merta ja avovettä siis. Välillä kuuluu kumea paukahdus, kun jäähän tulee halkeama. Jäässä olevat jännitteet laukeavat painomme alla tai jääsauvan iskusta. Vaarallisia ne eivät ole, sillä jää kyllä kantaa halkeamista huolimatta.

Joki vaihtuu vähitellen leveneväksi ruovikkoiseksi merenlahdeksi. Jää muuttuu mustemmaksi ja siloisemmaksi, retkilusitelijan unelmajääksi. Pääsemme etenemään turvallisesti aina avoveden äärelle saakka, jossa meri savuaa auringonlaskua vasten. Ilmaa lämpimämmästä merestä haihtuva vesihöyry tiivistyy sumuksi, jota kutsutaan merisavuksi. Mikä upea luonnonnäytös luisteluretken päätteeksi!

Seuraavana päivänä on lumi peittänyt järvien, jokien ja meren jäät. Retkiluistimilla ei tee hetkeen mitään, ennen kuin uutta jäätä syntyy sinne, missä nyt lainehtii avovesi. Tai ennen kuin lämpö ja vesisade sulattavat lumet jäiltä pois. Vaikka pakkasta on päivittäin rapsakasti, lumikuurot peittävät uusia jäitä. Se hidastaa jäiden vahvistumista.

Sen sijaan vertikaalisilla jäillä menee hyvin. Ne kasvavat ja paksuuntuvat ennätysvauhtia. Kalliot tiputtavat yhä runsaasti vettä, vaikka pakkasia on ollut jo useita viikkoja. On siis aika vaihtaa retkiluistimet jäärautoihin ja jääsauvat jäähakkuihin. On aika siirtyä jääkiipeilyn pariin. 

Kalliosta kasvaa tasaista paksua jääputousta, eripituisia ja värisiä puikkoja ja jos jonkinmoista hattivattia sekä kukkakaalin näköistä muodostelmaa. Jää on kiehtova, kaunis elementti, ja jääputousta kiivetessä pääsee näkemään läheltä jään muodota ja vaihtelut. Jääretkeilylle ei onneksi näy ihan heti loppua, sillä talvi on vasta aluillaan ja pakkasiakin on luvassa vielä niin pitkälle, kuin sääennusteita riittää.

jääjääkiipeilyjäämuodostelmatjääretkeilyjäätalviretkiluistelu

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.