328/365

Eilen oli vuorossa metsäkauris, nykyään aika yleinen niin Suomessa kuin Virossakin tämän blogin retkeilyalueella. Kuvien isokauriit kuvasin Skotlannin ylämaalla. Meitä lähinnä isokauriita näkee ainakin Liettuassa ja Latviassa. Myös Etelä-Ruotsissa ja Etelä-Norjassa on isokauriskanta.

Kuvista voi todeta, että isokauriit ovat nimensä mukaisesti selvästi suurempia kuin metsäkauriit tai valkohäntäkauriit ja huomattavan isosarvisia. Myös sen voi kuvasta päätellä, että isokauriit liikkuvat aika suurissakin laumoissa.

Tästä kookkaasta kauriista käytetään myös nimiä saksanhirvi ja punahirvi. Ilmaston lämmetessä voidaan pitää todennäköisenä että isokauris leviää Suomeenkin Keski-Euroopan niityiltä ja metsistä. Rajanpinnasta on viime vuodelta jo havaintokin, kuitenkin ilmeisesti Karjalassa tarhatusta ja vapautetusta alalajista.

Isokauris tuo mieleen myös paleontologien löytämiä jo sukupuuttoon kuolleita nisäkkäitä kuten isohirven, jonka monet muistavat paleontologi Björn Kurténin hienoista kirjoista.

isokaurispunahirvisaksanhirvivuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.